Vitaminoteka

Datum objave: 20. 04. 2017.

Nedavno istraživanje pokazalo je da vitamin E i selen u obliku dodataka prehrani ne potiču, ali ni ne usporavaju razvoj demencije kod muškaraca starije dobi.

Prijašnja su istraživanja pokazala da oksidativni stres dovodi do demencije, no najnovija upućuju na to da je antioksidansi ipak ne mogu spriječiti.

Spomenuto istraživanje uključivalo je 7540 starijih muškaraca koji su dodatke prehrani uzimali već 5,4 godina. Grupa od 3786 muškaraca narednih je 6 godina uzimala vitamin E, selen, kombinaciju vitamina E i selena ili placebo. Svakom ispitaniku znanstvenici su neurološkim pregledom procijenili rizik od demencije. Rezultati nisu pokazali značajne razlike u pojavnosti demencije između četiri različite grupe.

Znanstvenici napominju da je u istraživanje bio uključen malen broj ljudi, među kojima nije bilo ženske populacije. Potrebna su nova, duža istraživanja provedena s većim dozama vitamina E i selena, no problem predstavlja to što su njihove doze ograničene zbog potencijalne opasnosti od razvoja dijabetesa i karcinoma prostate.

Izvor: JAMA Neurology

Pošalji prijatelju na email

Komentari