Maja Biličić

Datum objave: 28. 06. 2017.

Omega-3 masne kiseline i vitamin E u obliku dodatka prehrani ključna su kombinacija za zaštitu od kardiovaskularnih oboljenja izazvanih zagađenjem zraka, pokazala su nedavna istraživanja.

Poznato je da zagađenje zraka oštećuje dišni i kardiovaskularni sustav, no neke su studije pokazale da omega-3 masne kiseline svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima mogu umanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Novija istraživanja provedena su na štakorima podijeljenim u nekoliko grupa. Kontrolnoj grupi znanstvenici su davali fiziološku otopinu. Jedna je grupa bila izložena emisiji čestica manjim od 2,5 μm, druga je dobivala vitamin E u obliku dodatka prehrani, a treća omega-3 masne kiseline. Posljednje tri grupe dobivale su kombinaciju vitamina E i omega-3 masnih kiselina u malim, srednjim i velikim dozama. Vitamin E i/ili omega-3 masne kiselina štakori su dobivali 14 dana te su ih onda znanstvenici tri puta izložili emisiji čestica manjim od 2,5 μm.

Kod štakora koji su već ranije bili izloženi emisiji čestica uočili su snažna oštećenja, dok su ona bila gotovo neprimjetna kod štakora koji su dobivali kombinaciju vitamina E i omega-3 masnih kiselina. Njihovom se kombinacijom povećala razina protuupalnih citokina i antioksidansa u organizmu.

Znanstvenici zaključuju da omega-3 masne kiseline i vitamin E u obliku dodatka prehrani mogu štititi od kardiovaskularnih ozljeda izazvanim emisijom čestica manjim od 2,5 μm, a ako se kombiniraju njihov učinak postaje to uspješniji što je i doza veća.

Izvor: Chemosphere

Pošalji prijatelju na email

Komentari