Vitaminoteka

Datum objave: 06. 03. 2017.

Osobama koje pate od metaboličkog sindroma potrebno je mnogo više vitamina E nego zdravima, pokazala su nova istraživanja.

Znanstvenici su proveli dvostruko slijepo istraživanje u kojem su se usredotočili na razine vitamina E kod osoba s metaboličkim sindromom.

Istraživanje je ukazalo na nedostatke uobičajenih načina mjerenja razine vitamina E u krvi. Čini se da razina vitamina E u uzorcima krvi prikriva moguće zdravstvene probleme pa takvo testiranje nije dovoljno precizno kao ono provedeno u istraživačkom laboratoriju.

Obilježavanjem vitamina E deuterijem znanstvenici su uspjeli izmjeriti razinu vitamin E koja se zadržava u organizmu osoba s metaboličkim sindromom, u odnosu na organizam zdravih ljudi. Kada tijelu vitamin E nije potreban, višak se izlučuje, a znanstvenici su otkrili da organizam osoba s metaboličkim sindromom zadržava 30-50% više vitamina E od tijela zdravih osoba, što bi značilo da im je prijeko potreban. Međutim, iako je u istraživanju organizam osoba s metaboličkim sindromom zadržavao više vitamina E i još ga je nedostajalo, razina vitamina E u njihovoj krvi bila je jednaka onoj u krvi zdravih osoba.

Otkriveno je da razina vitamina E u krvi djeluje normalno jer vitamine privlače masti i kolesterol. Stoga se u krvožilnom sustavu osoba s metaboličkim sindromom vitamin E može pronaći u normalnim ili visokim razinama, iako ga zapravo u njihovom organizmu nema dovoljno. Osobama s metaboličkim sindromom potrebno je otprilike 30-50% više vitamina E nego zdravim osobama jer sadrži antioksidanse koji će smanjiti oksidativni stres i upale u njihovu tijelu.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: metabolički sindrom, vitamin E,

Komentari