Vitamin D

Datum objave: 01. 01. 2005.

Što je vitamin D?
Vitamin D je vitamin topiv u mastima, a nalazi se u ograničenom broju namirnica poput ulja iz jetre bakalara, žumanjka jaja, maslaca i riba iz hladnih sjevernih mora kao što su losos i haringa. Smatra se vitaminom budući da sinteza u ljudskom organizmu ovisi o izlaganju kože sunčevim zrakama, iako ima aktivnost hormona. Vitamin D nastaje pod utjecajem ultraljubičastih zraka na oblik kolesterola u koži koji se zove 7 – dehidrokolesterol. Zrake mijenjaju konformaciju spomenutog spoja te ga konvertiraju u kolekalciferol, slabiju formu vitamina D3, koji se transportira u jetru i bubrege gdje se u enzimskim reakcijama prevodi u aktivniju formu vitamina D3.

Kako djeluje u organizmu?
Vitamin D pomaže u apsorpciji i korištenju kalcija i fosfora. Potreban je djeci za normalan rast, a odraslima za svaku funkciju koja zahtijeva kalcij ili fosfor, kao što je prenošenje živčanih podražaja, pravilan ritam srca ili grušanje krvi. Dovoljna količina vitamina D prevenirati će pojavu osteoporoze, napredovanje osteoartritisa i hipertenziju.

Kako osigurati tijelu neophodnu količinu vitamina D?
Preporučena dnevna doza je 200 I.U. Najbolji način opskrbe organizma vitaminom D je izlaganje sunčevim zrakama u trajanju od 10 – 15 minuta, jer se tada automatski regulira količina nastalog vitamina D. Na taj način djelomično se regulira i razina kolesterola, budući da prekursori vitamina D zahtijevaju kolesterol za pretvorbu u hormonu sličan vitamin, a bez adekvatne količine UV zraka prekursori vitamina D se mogu pretvoriti u kolesterol. Smatra se da se na svakih 5 % površine kože izložene suncu može proizvesti 435 I.U. vitamina D. Sunce je zasigurno najekonomičniji i najbolji izvor vitamina D, no u zimskom periodu dobro je osigurati se preporučenom količinom vitamina D u formi suplementa. Isto se preporuča ljudima koji žive na područjima s malim brojem sunčanih dana.

*1 mcg vitamina D odgovara 40 I.U. (internacionalne jedinice)

Pošalji prijatelju na email

Komentari