Vitaminoteka

Datum objave: 12. 04. 2017.

U novijem znanstvenom istraživanju u kojem je ispitivan utjecaj prirodnih bioaktivnih sastojaka na rast stanica karcinoma otkriveno je kako vitamin C ima najveću učinkovitost u supresiji istog.

Karcinom je drugi po redu uzročnik smrti u svijetu koji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), godišnje usmrti preko 10 milijuna ljudi. Iz dana u dan sve je veći broj dijagnosticiranih karcinoma zbog čega statističari procjenjuju da će se u idućih 20 godina stopa incidencije povisiti do 70%. Trenutno postoji niz različitih tretmana usmjerenih prema liječenju karcinoma, međutim većina je toksična i nosi varijabilne nuspojave. Kod ozbiljnijih vrsta karcinoma, kod kojih ne dolazi do reakcije na tretman, vjeruje se da su karcinogene matične stanice (CSC) uzrok ponovnog povratka i metastaziranja karcinoma.

Novo znanstveno istraživanje bavilo se ispitivanjem učinkovitosti triju prirodnih bioaktivnih tvari (kofeinska kiselina fenil ester,silibinin i vitamin C), tri eksperimentalna lijeka (aktinonin, FK866 2-DG) i jednog kliničkog lijeka (stiripentol) upravo na zaustavljanje rasta CSC-a. Istraživanje se usmjerilo na proučavanje bioenergetskih procesa karcinogenih matičnih stanica s ciljem ometanja metabolizma i prevencije rasta istih.

Rezultati istraživanja pokazali su da eksperimentalni lijekovi aktinonin i FK866 djeluju najučinkovitije na rast i prevenciju CSC-a. Međutim, prirodne bioaktivne tvari pokazale su se također učinkovitima u supresiji CSC-a pa je tako primjerice vitamin C djelovao čak 10 puta učinkovitije od eksperimentalnog lijeka 2-DG. Štoviše, vitamin C djelovao je na način da je inhibirao proces glikolize što je umanjilo nepoželjnu proliferaciju CSC-a.

Prema riječima znanstvenika, uključivanje vitamina C u konvencionalnu terapiju karcinoma moglo bi prevenirati povratak bolesti, smanjiti mogućnost metastaziranja te umanjiti progresiju bolesti.

Izvor: Oncotarget

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti, Vitamin C,

Komentari