Vitamin B6

Datum objave: 01. 01. 2005.

Uloga:
Vitamin B6 ima ulogu u metabolizmu aminokiselina, stvaranju proteina, kemijskih neurotransmitera živčanog sustava, crvenih krvnih zrnaca i prostaglanida. Ovaj vitamin je nužan za razmnožvanje stanica te kao takav igra važnu ulogu u trudnoći i pravilnoj funkciji imunosnog sustava, mukozne membrane, kože, crvenih krvnih zrnaca i radu mozga.

Deficit:
Simptomi deficita vitamina B6 uklučuju anemiju, artritis, depresiju, poremećaje učenja, mišični spazam, slabost, pojavu akni.
Iako je deficit vitamina B6 rijedak, može se javiti kod alkoholičara, bubrežnih bolesnika, žena koje uzimaju kontracepcijske tablete te kod poremećaja imunosnog sustava.

Izvori vitamina B6 u hrani:
Vitamina B6 u znatnim količinama ima u bananama, pšeničnom kvascu, jajima, govedini, zelenom lisntom povrću.

Upotreba:
Suplementi vitamina B6 koriste se u svrhu liječenja nekoliko bolesti i stanja. Smatra se da je autizam vezan uz smanjenje broja određenih moždanih neurotansmitera koji zahtijevaju vitamin B6 da bi normalno funkcinirali. Tretiranje autistične djece suplementima vitamina B6 u kombinaciji sa [url="#"] magnezijem [/url] podupiru mnogi liječnici.
Srčane bolesti povezane su sa niskim dozama vitamina B6 u organizmu. Brojne studije izvjestile su da osobe sa niskim razinama piridoksal-5-fosfata (oblik vitamina B6) pokazuju mnogo veći rizik od srčanog udara od osoba sa većim raznama.

Upotreba u terapijske svrhe:

Pošalji prijatelju na email

Komentari