Tena Škunca

Datum objave: 28. 04. 2021.

Iznenada vam se pojavila bubuljica, suhoća ili crvenilo na licu i odmah posežete na policu svojih omiljenih kozmetičkih preparata u nadi da će u trenu riješiti sve probleme koji su snašli vašu kožu?

Iako su kozmetički proizvodi neophodan dio dnevne rutine njege našeg lica, često zaboravljamo da je našu kožu poglavito potrebno nahraniti iznutra. Naime, kako bi koža mogla obavljati svoju osnovnu zadaću zaštitne barijere tijela, potrebno je obratiti pažnju na dostatan unos za kožu važnih nutrijenata.

Iz skupine nutrijenata neophodnih za pravilno funcioniranje kože valja izdvojiti dva vrijedna vitamina – vitamin A i vitamin D koji nam vrlo često nedostaju u prehrani. Upravo se nedostatak ovih vitamina smatra najčešćim nutritivnim deficitima na globalnoj razini te predstavlja ozbiljni javnozdravstveni problem diljem svijeta.

Vitamin A – nutrijent važan koži izvana i iznutra

Vitamin A je esencijalni nutrijent koji u našem tijelu ima brojne zadaće – utječe na zdravlje kože i očiju, funkciju imuniteta te reproduktivno zdravlje. Razlikujemo dvije osnovne skupine vitamina A -  retinoide i karotenoide, koje naša jetra pretvara u aktivni oblik retinol.

Retinol u organizmu potiče popravak i proizvodnju novih stanica kože, te pomaže u borbi protiv određenih upalnih stanja, a pojava ekcema i akni te otežano cijeljenje rana tipični su simptomi koji upućuju na nedovoljne razine ovog vitamina u tijelu.

Sigurnost retinola kao dodatka prehrani

Preporuke govore kako bi odrasle osobe dnevno trebale unijeti između 700 µg (žene) i 900 µg (muškarci) vitamina A. S druge strane, najvećim dopuštenim dnevnim unosom smatra se doza od 3000 µg vitamina A.

Često se javlja zabrinutost zbog potencijalno toksičnog djelovanja retinola u obliku dodatka prehrani. Međutim, ta je zabrinutost opravdana jedino u slučaju visokih doza, a niskodozirani pripravci s fiziološkim dozama ne povezuju se sa štetnim učincima. Takvi su pripravci učinkoviti te će polučiti željeni pozitivni učinak na kožu, a zbog minimalnog doziranja retinola smatramo ih sigurnima za primjenu.

  • Vitamin A i liječenje akni

Zbog uloge u razvoju novih stanica kože i smanjenju upala vitamin A u obliku retinola može biti od velike koristi kod prevencije nastanka, ali i liječenja akni. Naime, rezultati nekoliko velikih studija uspjeli su povezati niske razine vitamina A u organizmu s pojavom akni. Osim toga, znanstvena istraživanja novijeg datuma utvrdila su da uzimanje vitamina A u obliku dodatka prehrani može pomoći u liječenju akni.

  • Vitamin A kod oštećenja kože

Rane koje dugo ne zacjeljuju nakon ozljede ili operativnog zahvata mogu biti povezane s niskom razina vitamina A u organizmu. Razlog tome krije se u činjenici da vitamin A sudjeluje u stvaranju kolagena, važnog sastojka zdrave kože.

Vitamin A može spriječiti i pojavu oštećenja kože nastala štetnim UV zračenjem na način da ometa proces razgradnje kolagena do kojeg uobičajeno dolazi izlaganjem kože štetnom sunčevom zračenju. Također, zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, vitamin A može pružiti svojevrsnu zaštitu koži od pojave opekotina nastalih izlaganjem suncu.

  • Vitamin A i rizik od melanoma kože

Osobe koje unose retinol u obliku dodatka prehrani imaju manji rizik obolijevanja od melanoma, najopasnijeg oblika karcinoma kože, objavili su američki znanstvenici 2012. godine u časopisu Journal of Investigative Dermatology. U prosjeku je uzimanje dodatnog vitamina A bilo povezano s 40% manjim rizikom za pojavu melanoma, a ovaj zaštitni učinak bio je izraženiji u žena.

Vitamin D – hormon sa zaštitnim učinkom na zdravlje kože

Sunčani vitamin, kako se često naziva vitamin D, kemijski gledano zapravo pripada skupini hormona, a stvara se u koži kada je izlažemo djelovanju sunčevog UV zračenja. Vitamin D sudjeluje u nizu bioloških procesa – održavanju zdravlja koštano – mišićnog sustava, funkcije imunosnog, endokrinog, kardiovaskularnog i neurološkog sustava. Važno je spomenuti i impresivan broj receptora vitamina D koji se nalaze po čitavom tijelu, a koji samo potvrđuju važnost ovog vitamina za održavanje funkcije cjelokupnog organizma.

Što se tiče kože, vitamin D sudjeluje u brojnim fiziološkim procesima koji se zbivaju u koži te je uključen u stanični rast, sazrijevanje, imunost i u konačnici smrt stanica kože.

  • Vitamin D i akne

Zahvaljujući dokazanim protuupalnim svojstvima, vitamin D može biti od velike koristi u liječenju upalnih simptoma akni, posebice onih „tvrdokornih“ koje se ponovno vraćaju.

Za osobe s niskom koncentracijom vitamina D u krvi, dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama zasigurno nije adekvatan način kako nadoknaditi ovaj vitamin. Stručnjaci se slažu da je uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani i unos namirnica bogatih vitaminom D najbolji način za povećanje razina vitamina D, a samim time i učinkovita strategija u liječenju akni.

  • Vitamin D, atopijski dermatitis i psorijaza

Vitamin D mogao bi biti korisno terapijsko sredstvo kod osoba oboljelih od psorijaze i atopijskog dermatitisa, zaključak je preglednog rada objavljenog 2018. godine u časopisu Skin Pharmacology and Physiology. Naime, rezultati su pokazali kako osobe s nedostatkom vitamina D imaju povećan rizik za razvoj atopijskog dermatitisa. Dodatno, kod pacijenata s težim oblikom atopijskog dermatitisa često je prisutan veći nedostatak upravo vitamina D. Korištenje vitamina D u obliku dodatka prehrani pokazalo se učinkovitim u smanjenju alergijskog odgovora kod atopičara te je paralelno potpomoglo oporavak kožnih oštećenja. S druge strane, kod osoba oboljelih od psorijaze nije pronađeno da nedostatak vitamina D utječe na pogoršanje bolesti. Međutim, brojne kliničke studije su pokazale kako korištenje vitamina D u obliku dodatka prehrani može utjecati na smanjenje simptoma bolesti.

Vitamini A i D dva su važna mikronutrijenta koji dokazano imaju značajan utjecaj na zdravlje kože, a održavanje adekvatnih razina ovih vitamina prehranom i dodacima prehrani učinkovita je strategija prevencije i liječenja raznih oblika poremećaja kože.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehani, Koža, vitamin A, vitamin D,

Komentari