Tribulus terrestris

Datum objave: 02. 11. 2006.

Pitanje: Poštovani, u teretani sam čuo za suplement pod nazivom Tribulus terrestris. Razmišljam o uzimanju ovog pripravka kako bih smanjio udio masnog tkiva.. Je li pripravak u potpunosti siguran i bez štetnih popratnih pojava?

Odgovor: Tribulus terrestris biljni je ekstrakt koji se ucestalo koristi medu sportašima i body – builderima koji žele povisiti razinu mišicne mase. Smatra se da utjece na sintezu LH (luteinizacijskog hormona) te tako posredno djeluje na povišenje razine testosterona.

Medutim, malobrojne studije o djelovanju nisu dale jednake rezultate. Klinicke studije o djelotvornosti i neškodljivosti gotovo da ne postoje te je stoga nepoznata adekvatna doza, trajanje terapije, ucinak na razinu hormona, ucinak na sportsku izvedbu... Konkretni podaci o nuspojavama ne postoje iz jednostavnog razloga jer suplement nije dovoljno ispitan. Također, biljka nije na popisu dopuštenih ljekovitih biljnih vrsta prema Pravilniku o hrani za posebne potrebe, te se stoga ne nalazi u slobodnoj prodaji i u ljekarnama.

Uplitanje u prirodnu razinu hormona korištenjem neprovjerenih suplemenata nije preporucljivo. Neželjene popratne pojave mogu ukljucivati anksioznost, povišenje krvnog tlaka, glavobolje, vrtoglavicu...

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: libido,

Komentari