Datum objave: 03. 11. 2006.

Još od vremena kada su živjeli u pećinama, muškarci su u potrazi za magičnim napitkom koji će im poboljšati seksualnu moć. Danas je na tržištu prisutno nekoliko vrsta suplemenata koji se koriste u te svrhe, stoga smo vam priredili pregled prednosti i mana najčešćih suplemenata.

Yohimbe
Yohimbe je biljka koja uspijeva u Africi i Indiji, a afrodizijačka svojstva pripisuju joj se već stoljećima. Djelovanje ove biljke temelji se na stimulaciji živčanih centara i poboljšanju erekcije bez utjecaja na seksualno uzbuđenje.
Glavni aktivni sastojak yohimbe-a je alkaloid yohimbin, iako slični alkaloidi prisutni u drvetu također imaju određena terapijska svojstva.

Dvostruko slijepim pokusima pokazano je da yohimbin pomaže u liječenju erektilne disfunkcije, no treba napomenuti da postoje studije koje su dale negativne rezultate.

Bubrežni bolesnici, trudnice i dojilje te osobe koje imaju čir na želucu ne bi trebali uzimati yohimbe. Uzimanje više od 40 mg yohimbina dnevno može uzrokovati ozbiljne nuspojave uključujući gubitak mišićnih funkcija, drhtavicu te vrtoglavicu. Osobe sa PTSP-om i paničnim poremećajima trebaju izbjegavati yohimbine jer može pogoršati simptome poremećaja.
Postoji cijeli niz neželjenih popratnih pojava prilikom uzimanja ove biljke, a poglavito se javljaju anksioznost, povišen krvni tlak, slabost, pretjerana stimulacija, mučnina, paraliza i halucinacije. Čini se da su nabrojene nuspojave ipak prevelika cijena koju treba platiti za bolji seks, zar ne?

Tribulus terrestris
Tribulus terrestris biljni je ekstrakt koji se učestalo koristi medu sportašima i body – builderima koji žele povisiti razinu mišićne mase. Smatra se da utječe na sintezu LH (luteinizacijskog hormona) te tako posredno djeluje na povišenje razine testosterona.
Medutim, malobrojne studije o djelovanju nisu dale jednake rezultate. Kliničke studije o djelotvornosti i neškodljivosti gotovo da ne postoje te je stoga nepoznata adekvatna doza, trajanje terapije, učinak na razinu hormona, učinak na sportsku izvedbu... Konkretni podaci o nuspojavama ne postoje iz jednostavnog razloga jer suplement nije dovoljno ispitan. Također, biljka nije na popisu dopuštenih ljekovitih biljnih vrsta prema Pravilniku o hrani za posebne potrebe, te se stoga ne nalazi u slobodnoj prodaji i u ljekarnama.

Uplitanje u prirodnu razinu hormona korištenjem neprovjerenih suplemenata nije preporučljivo. Neželjene popratne pojave mogu uključivati anksioznost, povišenje krvnog tlaka, glavobolje, vrtoglavicu...

Maca
Maca je krstašica koja se koristi kao hrana i lijek u Andama, a to je ujedno i jedino prirodno stanište ove biljke. Četiri kultivara biljke maca su crvena, crna, ružičasta i krem; niti jedan kultivar nema dokazano superiorno djelovanje u odnosu na ostale.
Inke i ostali domorici peruanskih Andi, hranili su se korijenom biljke maca, preko 2000 godina. Jeo se pečen, sušen, miješan sa mlijekom ili kao sastavni dio brojnih drugih jela.

Tradicionalno se vjerovalo da maca jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost.
Maca sadrži značajne količine proteina, masti, vlakana i minerala uključujući željezo koje značajno doprinosti njenoj nutritivnoj vrijednosti. Maca sadrži i glukozinolate, komponente snažnog mirisa koje su zaslužne za izrazit miris i okus biljaka iz porodice gorušćica.

Preliminarne studije pokazale su da maca može pojačati libido zdravih muškaraca. Ovo djelovanje neovisno je o razini testosterona ili nekih drugih spolnih hornona. Pokazano je da zdravi muškarci koji uzimaju macu imaju povećan volumen sjemena, povećan broj spermija te povećanu pokretljivost sperme.
Studije provedene na životinjama pokazale su da ekstrakt mace može pojačati spolni nagon i poboljšati plodnost. Ostale studije podupiru tezu da može ublažiti negativne simptome stresa. Za crveni kultivar pokazano je i da smanjuje povećanu prosatu kod štakora.

Ginseng
Ljekovita biljka koja se učestalo povezuje sa spolnom moći je ginseng. Ovaj korijen neodoljivo podsjeća na ljudsko tijelo, a već se stoljećima koristi kao stimulans i eliksir u zemljama poput Kine, Koreje, Tibeta, Indokine i Indije. Iako su rezultati znanstvenih istraživanja kontradiktorni, postoji nekoliko studija koje su potvrdile afrodizijački učinak ove biljke na životinje i ljude.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: libido,

Komentari