Sredstva za mršavljenje pod povećalom

Datum objave: 01. 01. 2005.

Najzdravije i najsigurnije mršavljenje je, dakako, uravnotežena prehrana sa smanjenim energetskim unosom koja zadovoljava potreba za svim esencijalnim nutrijentima. Pomoćnim sredstvima treba pristupiti razborito, posavjetovati se s liječnikom i nutricionistom, a istovremeno se educirati o prehrani koja je od presudne važnosti na ishod procesa mršavljenja.

Suplementi za mršavljenje

Jedan od najpoznatijih suplemenata koji se koristi u svrhu smanjenja tjelesna mase je dipeptid l-karnitin. Njegova osnovna funkcija u tijelu je da omogućuje transport dugolančanih masnih kiselina, koje sagorjevaju u stanicama proizvodeći energiju. L-karnitin na taj način povećava korištenje masti kao izvora energije. To sprječava stvaranje masti, posebno u srčanom mišiću, jetri i skeletnim mišićima. L-karnitin smanjuje zdravstvene tegobe uzrokovane lošim metabolizmom masti, inhibira nastanak alkoholom uzrokovane masne jetre i smanjuje opasnost pojave bolesti srca.

Hidroksi –limunska kiselina, HCA, dobiva se ekstrakcijom ploda indijskog drveta Garcinia cambogia . Hidroksicitrat ima kemijsku strukturu sličnu limunskoj kiselini. Preliminarna istraživanja na životinjama pokazala su da bi mogao biti upotrebljiv za mršavljenje. Prema laboratorijskim pokusima on reducira konverziju ugljikohidrata u masti inhibirajući enzimske procese. Svaka kombinacija suplemenata koja u sebi sadrži Garciniu zapravo stimulira termogenezu tj. sagorijevanje masnog tkiva. Do danas nisu dokazani štetni učinci HCA, no djelotvornost ovog sredstva još nije adekvatno ispitana.

Hitin je vlaknasta struktura životinjskog podrijetla koja je često prisutna u prirodnim pripravcima za mršavljenje. Porijeklom je iz oklopa morskih ljuskara, a djeluje apsorbirajuće i to tako da svaki gram hitina može vezati 10 grama masti. Za razliku od običnih biljnih vlakana npr. celuloze, hitinski polisaharidni lanci pokazuju veliki afinitet za masti. Hitin «napada»masti i upija ih prije probave u želucu. Koristeći vlagu naglo bubri i pretvara se u gel te tako onemogućuje apsorpciju masti. Na taj način omogućava njihovu eliminaciju putem probave i daje osjećaj sitosti. Do sada nisu primijećeni nikakvi popratni učinci niti interakcije sa lijekovima, no osobe koje su alergične na školjke ne bi smjele uzimati ovaj pripravak. Također, treba imati na umu da bi se dugotrajnim uzimanjem ovog pripravka mogli pojaviti nedostaci vitamina topljivih u masti u tijelu.

Jabučni ocat. U posljednjih nekoliko godina, jabučni ocat je dobio veliku popularnost u Hrvatskoj.

Na svakom koraku susrećemo se s tvrdnjama o učinkovitosti jabučnog octa u skidanju suvišnih kilograma ili sniženju povišene razine masnoća u krvi. Jabučni ocat prodaje se u ljekarnama i trgovinama u obliku kapsuliranog ekstrakta. Sve tvrdnje o čudotvornosti ovog suplementa trebaju se uzeti s rezervom, budući da nisu provedena adekvatna znanstvena istraživanja koja bi podržala navedene tvrdnje.

Lijekovi za mršavljenje

Lijekovi za redukciju tjelesne mase prikladni su ukoliko je osoba značajno pretila, odnosno ima 30 % višu tjelesnu masu od poželjne ili njezin indeks tjelesne mase (BMI, body mass index) iznosi 30 ili više. Pretile osobe, odnosno osobe koje imaju 20 % višu tjelesnu masu od poželjne ili njihov indeks tjelesne mase (BMI) iznosi 27 ili više, a posjeduju druge čimbenike rizika poput povišenog krvnog tlaka, povišene razine kolesterola, bolesti srca ili dijabetesa, također mogu imati koristi od određenih lijekova za smanjenje tjelesne mase.

Dakle, za početak valja izračunati svoj BMI! Formula je jednostavna, samo treba podijeliti tjelesnu masu u kilogramima s kvadratom visine u metrima. Dobiveni broj ne bi smio biti viši od 25. Poželjno je izmjeriti i opseg struka i bokova, te izračunati omjer struk-bokovi.

Lijekovi za mršavljenje indicirani su u osoba koje imaju znatno povišen BMI, a treba ih uzimati pod liječničkim nadzorom. Mehanizmi djelovanja lijekova za mršavljenje su različiti, a uključuju smanjenje osjećaja gladi, poticanje osjećaja sitosti, poticanje termogeneze i metabolizma, selektivno ometanje apsorpcije masti. Lijekovi učestalo posjeduju popratne pojave, te se dobrobit i rizik pojedinog lijeka treba oprezno odvagnuti za svakog pojedinca.

Gruba klasifikacija lijekova za mršavljenje dijeli lijekove u one koji djeluju na središnji živčani sustav i one koji na njega ne djeluju. Česte popratne pojave lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav su suhoća usta, glavobolja, nesanica i konstipacija.
Farmakoterapija nije učinkovita kod svih osoba, no kod osoba kod kojih lijekovi djeluju može se očekivati tjedno smanjenje tjelesne mase od 0,5 kg. Većina studija provođena je u trajanju od 24 tjedna, a pokazale su kontinuirani gubitak tjelesne mase tijekom trajanja primjene lijeka.

Često izbijaju afere oko pojedinih lijekova za mršavljenje koji imaju neželjene popratne pojave, primjerice, u Americi je zabranjen lijek «Lipokinetics» jer je izazvao bolesti jetre kod velikog broja ljudi. Također, prije nekoliko godina, zbog brojnih štetnih popratnih pojava, zabranjen je efedrin, pripravak koji je bio izrazito rasprostranjen u sportskim krugovima, a koristio se za mršavljenje.

Dakle, preporučuje se razborit pristup prije svega!

Pošalji prijatelju na email

Komentari