Vitaminoteka

Datum objave: 07. 03. 2017.

U nedavnom istraživanju, američki znanstvenici su pokazali kako postupak udisanja prirodnog resveratrola daje obećavajuće rezultate u usporavanju degenerativnih promjena pluća uzrokovanih starenjem.

Primarni cilj istraživanja bio je pronaći način zaštite i jačanja pluća prije nego što dođe do značajnijih oštećenja na plućima. U istraživanju je kao aktivna tvar upotrijebljen fenolni resveratrol, budući da posjeduje izrazito visok antioksidativni kapacitet.

U istraživanju su korišteni miševi stari dva mjeseca koji su dobivali resveratrol u koncentraciji 1 mg/kg jednom mjesečno, kroz tri mjeseca. Nakon što je istraživanje završilo, znanstvenici su procijenili funkciju pluća, oštećenja na staničnoj DNA kao i alveolarne stanice tip 2 (AEC2) koje igraju bitnu ulogu u izmjeni plinova. Došli su do zaključka da primjena resveratrola odgađa funkcionalne gubitke pluća, održava strukturu pluća i blokira oštećenja na staničnoj DNA.

Završno, znanstvenici ističu da bi resveratrol direktno injektiran u pluća mogao biti korisna praksa kod ''staračkih'' pluća koja se svrstavaju u faktor rizika za razvoj kroničnih plućnih bolesti.

Izvor: Thorax

Pošalji prijatelju na email

Komentari