Vitaminoteka

Datum objave: 19. 04. 2017.

Znanstvenici su u nedavnom istraživanju uočili tragove resveratrola i njegovih metabolita u vanjskim i unutarnjim strukturama očiju osoba koje su uzimale ovaj biljni spoj kao dodatak prehrani, što upućuje na njegovu značajnu ulogu u očuvanju zdravlja oka.

Istraživanje je provedeno na 20 muškaraca i 15 žena dobi 20-74 godine. Ispitanici su operirani zbog ablacije (odignuća) mrežnice te su uzimali trans-resveratrol u obliku dodatka prehrani. U spojnici oka pronađeno je 17.19 nmol/g resveratrola, dok su u očnoj vodici uglavnom prevladavali njegovi metaboliti. U staklastom tijelu nalazilo se prosječno 62.95 nmol/L resveratrola.

S obzirom na to da su opazili metabolite polifenola resveratrola u strukturama očiju, znanstvenici zaključuju da bi resveratrol mogao poslužiti u liječenju očnih bolesti kao što su primarni glaukom otvorenog kuta, senilna makularna degeneracija i dijabetička retinopatija. Također smatraju neobičnim to što resveratrol prolazi kroz polupropusnu hematoencefalnu (krvno-moždanu) i hematookularnu (krvno-okularnu) barijeru pa pretpostavljaju da je vrlo važan za rad mozga i očiju.

Koncentracija resveratrola u strukturama i sadržaju oka na kraju istraživanja bila je relativno niska, no uočeni su njegovi metaboliti koji vjerojatno igraju vrlo bitnu ulogu u liječenju očnih bolesti. Međutim, znanstvenici nalažu nova istraživanja koja će potvrditi ljekovito djelovanje ovog polifenola, zbog čega će se on u konačnici moći preporučiti kao dodatak prehrani.

Izvor: Journal of Ophthalmology 

Pošalji prijatelju na email

Komentari