Probioticima se najuspješnije boriti protiv povišenog kolesterola

Datum objave: 12. 11. 2012.

Probiotici su jedna od najkorisnijih tvari za naš organizam jer pomažu u prevenciji srčanih bolesti, ali i snižavanju razine lošeg kolesterola, zaključili su znanstvenici s kanadskog sveučilišta McGill.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji uspostavljaju ravnotežu između tzv. "dobrih i loših" bakterija u našim crijevima jer mikroflora se može poremetiti uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, izlaganja toksinima i prekomjerne konzumacije alkohola. Dokazano djeluju i na sprečavanje dijabetesa tipa 2, a pomažu i kod gripe te upalnih bolesti crijeva poput ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti.

Prema rezultatima novog istraživanja konzumacija probiotika samo dva puta dnevno može drastično smanjiti loš kolesterol, piše Daily Mail. Nakon devet tjedana uzimanja probiotika ispitanicima je izmjereno 12 posto manja razina LDL kolesterola nego onima koji su uzimali placebo.

Probiotici se mogu nabaviti u ljekarnama i trgovinama zdrave hrane u obliku tekućina, pilula ili praška no najbolje ih je konzumirati iz jogurta.

[url="http://www.vecernji.hr/zivot/probioticima-se-najuspjesnije-boriti-protiv-povisenog-kolesterola-clanak-474102"]Večernji list[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari