Japanski znanstvenici su u svom istraživanju ispitivali učinak svakodnevnog unosa 200 g fermentiranog mlijeka u razdoblju od 12 tjedana. U studiji je sudjelovalo 87 ispitanika povišene tjelesne mase (BMI 24,2-30,7) i povišene količine masnog tkiva u području abdomena.
Unos fermentiranog mlijeka koje sadrži probiotičku bakteriju soja Lactobacillus gasseri povezan je sa značajnim smanjenjem masnog tkiva. Znanstvenici su zabilježili smanjenje 4,6% visceralnog te 3,3% potkožnog masnog tkiva kao i ukupno smanjenje tjelesne mase za 1,4% i BMI-a za 1,5%. Ispitanicima je smanjen i obujam struka za 1,8 % i obujam bokova za 1,5%.
Rezultati studije ukazuju kako probiotik, s obzirom da pokazuje učinkovitost kod smanjenja masnog tkiva u području abdomena, ima potencijal djelovati blagotvorno kod metaboličkih poremećaja.
Izvor: European Journal of Clinical Nutrition