Vitaminoteka

Datum objave: 18. 09. 2015.

Probavni sustav pasa i mačaka, kao i kod ljudi, dom je milijunima bakterija koje omogućuju da probava normalno radi.

I naši kućni ljubimci imaju probavnih problema, poglavito psi koji su skloni pojesti ono što ne bi smjeli pa su podložni povraćanju, proljevima i zatvoru, a nerijetko ih pogađaju i tipično "ljudske" bolesti poput gastritisa. Također, ljubimci su često na terapiji antibioticima, stoga se nameće pitanje mogu li probitiotici biti od koristi i životinjama, ne samo ljudima?

Za razliku od ljudi, kod pasa želučanu kiselinu prisutnost hrane ne uspijeva neutralizirati. Dodatno, psi dulje probavljaju hranu od ljudi. Da bi neki probiotik bio koristan za pse morao bi lako podnositi izrazito kisele uvjete njihovog želuca. Bakterijska kultura Bifidobakterium animalis subsp. lactis tolerira jako kisele uvjete te ima sposobnost vezati se u crijevima zbog čega se istražuje i na polju veterine.

Istraživanje objavljeno 2015. godine u časopisu Beneficial Microbes ispitalo je probiotička svojstva ove kulture kod pasa. Psima je tijekom 14 dana davana bakterijska kultura u količini od 1010 cfu. Proučavajući feces pasa znanstvenici su pratili promjene u sastavu njihove crijevne mikroflore.

Rezultati su pokazali kako se tijekom primjene u fecesu pasa značajno povećavao broj korisnih bakterija Bifidobacterium spp. i Bifidobacteriaceae što ukazuje da navedeni probiotik može preživjeti rigorozne kisele uvjete želuca pasa i nastaniti se u crijevima i tamo ispoljavati blagotvorna svojstva.

Uz kulturu Bifidobakterium animalis subsp. lactis dodatnu korist za zdravlje probavnog sustava pasa imaju i biljne vrste poput mente i kamilice koje se nalaze na popisu bilja sigurnih za pse te vitamin B6 i cink.

Izvor: Nakamura, A. et al. Evaluation of viability Bifidobacterium animalis subsp. lactis LKM512 in dogs. Benef Microbes. 2015 Aug 31:1-8.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, probiotici,

Komentari