Datum objave: 07. 06. 2013.

Istraživanje objavljeno u časopisu Gastroenterology promatralo je utjecaj probiotičkih bakterija unešenih u probavni sustav putem jogurta na funkcije mozga.

Studija je obuhvaćala 36 žena dobi 18 do 55 godina koje su podijeljene u tri različite grupe; prva grupa je 4 tjedna konzumirala kombinaciju probiotičkih kultura putem jogurta, druga grupa je konzumirala mliječne proizvode bez probiotičkih kultura i treća grupa koja nije ništa unosila. Ispitanicima se provjeravala kognitivna funkcija te reakcije na stres putem funkcionalne magnetne rezonance (fMRI) prije te nakon završetka studije.

Uočeno je da su ispitanice koje su uzimale probiotičke kulture imale smanjenu aktivnost u pojedinim djelovima mozga time smanjujući doživljaj stresa u organizmu. Rezultati sugeriraju da dobro zdravlje probavnog sustava zahvaljujući djelovanju probiotika može smanjiti stres te negativne osjećaje u osobe. Smatraju da je potencijalno objašnjenje da probavni sustav šalje signale u mozak potičući njegov rad, poboljšavajući kognitivne funkcije u normalnim uvjetima te smanjujući doživljaj stresnih situacija.

Autori studije ističu kako je rad mozga i probavni sustav povezan te međusobno djeluju jedno na drugo no potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ustanovio točan mehanizam djelovanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari