Datum objave: 28. 11. 2011.

Nova istraživanja provedena na miševima otkrivaju da uzimanje probiotika prije radijacijske terapije (zračenja) štiti od pojave oštećenja crijeva, što je česta posljedica zračenja kod pacijenata s karcinomom.

Zračenje se koristi kao dio liječenja karcinoma prostate, maternice, mokraćnog mjehura i ostalih karcinoma trbušne šupljine. Pritom takva terapija uništava i zdrave i zloćudno promijenjene stanice, čime dovodi do oštećenja crijevne sluznice i posljedično teškog proljeva.

No, probiotici mogu u određenoj mjeri zaštiti sluznicu tankog crijeva od oštećenja, koje osim proljeva, može dovesti i do teških infekcija (i sepse) zbog širenja bakterija iz oštećenog crijeva krvotokom po tijelu.

U ovom istraživanju, takav učinak su pokazale probiotičke kulture Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), ali samo ako su primijene prije radijacije, ali ne i nakon. Probiotik je spriječio, ali nije zalječio već postojeće oštećenje.

Ova saznanja su dobar početak za ista istraživanja koja bi se provela na ljudima koji su podvrgnuti zračenju kao dijelu terapijskih protokola karcinoma smještenih u trbušnoj šupljini.

Ohrabrujuće je da su i niske doze probiotika djelovale protektivno, a koristile su se bakterije iz jogurta te ostalih komercijalno dostupnih oblika probiotika.

Izvor: Gut

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari