Datum objave: 27. 09. 2011.

Trudnice koje redovito konzumiraju mlijeko ili jogurt s tzv. dobrim bakterijama imaju manji rizik za preeklampsiju, objavili su norveški znanstvenici.

Preeklampsija je trudnoćom inducirana hipertenzija, a javlja se u oko 5% trudnica, obično prvorotkinja te žena s već postojećom hipertenzijom ili vaskularnom bolesti.

U istraživanje provedeno na Institutu za javno zdravlje u Oslu je bilo uključeno više od 33000 trudnica.

U prosjeku se preeklampsija javljala kod 4,1% trudnica koje su konzumirale probiotike te kod 5,6% ostalih ispitanica, objavio je American Journal of Epidemiology.

Nakon što su u obzir uzeli prisutnost ostalih faktora rizika, znanstvenici su izračunali kako probiotici dovode do 20%-tnog smanjenja rizika za preeklampsiju.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari