Vitaminoteka

Datum objave: 29. 10. 2013.

Studija objavljena u časopisu The Journal of Pediatrics ispitivala je potencijalne povoljne utjecaje probiotika na mikrofloru probavnog sustava u prijevremeno rođene novorođenčadi prevenirajući razvoj po život opasne bolesti, nekrotizirajućeg enterokolitisa (NE).

Istraživanje je provedeno na 9 novorođenčadi dojenih majčinim mlijekom i 12 novorođenčadi na dojenačkim formulama rođenim unutar 24. i 33. tjedna trudnoće te tjelesne mase do 1500g. Tijekom 5 tjedana dojenčad je nasumično konzumirala dva soja probiotičkih bakterija, Bifidobacterium infantis i Bifidobacterium lactis, koji spriječavaju razvoj patogenih uzročnika NE. Također, uzimani su uzorci stolice prije početka unosa probiotika i jednom tjedno tijekom uzimanja probiotika kako bi se uočio njihov učinak na gastrointestinalni trakt.

Rezultati su pokazali da su probiotičke bakterije B. infantis učinkovitije povećavale rast „zdravih“ bakterije u odnosu na B. lactis. Novorođenčad dojena majčinim mlijekom i uzimanjem probiotičkih bakterija B.infantis postigla je najbolje djelovanje na gastrointestinalni trakt. Nikakve nuspojave nisu uočene prilikom uzimanja probitotičkih bakterija.

Daljnjim kliničkim studijama ustanoviti će se da li B.infantis može biti primjenjen kao strategija u prevenciji razvoja nekrotizirajućeg enterokolitisa u prerano rođenih dojenčadi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari