Vitaminoteka

Datum objave: 24. 05. 2016.

Poznato je da imunološki sustav ima ulogu u razvoju osteoporoze kod žena u postmenopauzi, no točan mehanizam koji se krije iza ove povezanosti, nije do sada bio jasan.

U novom istraživanju američki znanstvenici su primijetili da nedostatak estrogena utječe na povećanje propusnosti crijeva, što nekim produktima bakterijskog metabolizma omogućuje lakši prolazak kroz sluznicu crijeva i bržu aktivaciju imunoloških stanica. Posljedično, imunološke stanice organizmu šalju signale koji potiču razgradnju koštanog tkiva.

Srećom, istraživači su pokazali i da probiotici mogu smanjiti propusnost crijeva te ublažiti upalne reakcije koje dovode do gubitka koštane mase. Istraživanje je bilo provedeno na ženkama miševa kojima je uklanjanjem jajnika inducirana menopauza, te koje su potom dobivale pripravke različitih probiotičkih i ne-probiotičkih sojeva bakterija.

Nakon mjesec dana istraživanja, kod mišica koje nisu dobivale probiotike, primijećeno je da se mineralna gustoća kostiju smanjila gotovo upola, dok je kod onih koje su dobivale probiotike – Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) ili jedan komercijalno dostupan pripravak s osam sojeva bakterija, gustoća kostiju ostala ista.

Tako su autori zaključili da je crijevna mikroflora potencijalno bitan čimbenik u razvoju osteoporoze kod žena u postmenopauzi te da bi se primijećeni učinak probiotika trebao ispitati i na ljudima.

Izvor: Journal of Clinical Investigation

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, osteoporoza, probiotici,

Komentari