Probiotici nasuprot antibioticima

Datum objave: 08. 11. 2004.

Probiotički suplementi mogu spriječiti infekciju debelog crijeva i proljev kod starijih osoba koji uzimaju antibiotike, objavljeno je u časopisu International Microbiology .

Antibiotici često narušavaju prirodnu crijevnu mikrofloru uklanjajući kolonije «domaćih», blagotvornih bakterija. Bez prisutnosti tih bakterijskih kolonija veća je mogućnost infekcije štetnim bakterijama. Stoga su, bakterijske infekcije i proljev, česte nuspojave unosa antibiotika.
Najčešća intestinalna infekcija, koja je rezultat uporabe antibiotika, je infekcija bakterijom Clostridium difficile . Nažalost, standardni tretman infekcije bakterijom C. difficile je uzimanje drugih antibiotika.

U studiji je sudjelovalo 138 hospitaliziranih osoba koje su tretirane antibioticima i koje su uz antibiotike tijekom 20 dana uzimali ili probiotičke suplemente ili placebo. Svaka probiotička kapsula sadržavala je bakterije roda Lactobacilluc acidophilus i Bifidobacterium bifidum . Učesnici studije su probiotike ili placebo počeli uzimati 36 sati prije antibiotičke terapije. Praćene su epizode proljeva i provjeravane kulture stolice na C. difficile .
Otprilike jednak broj osoba koji je unosio probiotike ili placebo bilo je pozitivno na C. difficile ; međutim, u grupi koja je uzimala probiotike bilo je 60% manje slučajeva proljeva uzrokovanog infekcijom C. difficile u odnosu na grupu koja je uzimala placebo.

Izvor: International Microbiology (2004;7:59–62).

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antibiotici, probiotici,

Komentari