Vitaminoteka

Datum objave: 03. 07. 2014.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, probiotici mogu biti djelotvorni u prevenciji jetrene encefalopatije kod pacijenata s cirozom jetre. Jetrena encefalopatija je narušavanje moždane funkcije koje se javlja kao komplikacija jetrenih bolesti.

Indijski istraživači proveli su prospektivnu, randomiziranu studiju s pacijentima koji su imali cirozu i kod kojih su uočeni čimbenici rizika za jetrenu encefalopatiju. Kada su stanje pacijenata koji su primali terapiju probioticima usporedili s kontrolnom skupinom koju su činili pacijenti koji terapiju nisu primali, uočili su kako je učestalost jetrene encefalopatije niža kod pacijenata na terapiji probioticima.

Unos probiotika pacijenti su dobro podnosili, a nije zabilježen niti jedan neželjeni učinak. Također, kod niti jednog pacijenta nije se javila potreba za prekidanjem terapije. Autori studije smatraju da njihovo istraživanje pokazuje kako u prevenciji jetrene encefalopatije probiotici mogu biti djelotvorni kao i dosadašnja terapija laktulozom, a uz to se puno bolje toleriraju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Jetra i žuč, probiotici,

Komentari