Vitaminoteka

Datum objave: 16. 07. 2013.

Analiza 31 najznačajnije studije koje su promatrale utjecaj probiotika na zdravlje pokazala je da uzimanje određenih sojeva probiotika može smanjiti rizik od pojave proljeva.

U studijama je sudjelovalo 4500 ispitanika koji su konzumirali probiotike ili placebo tijekom uzimanja antibiotika u bolnici. Naime, studije su upozorile na bakteriju Clostridium difficile koja uzrokuje teški oblik proljeva koja u starijih i krhkih osoba ujedno može dovesti i do smrti.

Autori studije zaključili su kako u osoba na probioticima rjeđe dolazi do proljeva uzrokovanog C. difficile nego u onih koji ne uzimaju probiotike. Naglašeno je kako probiotici smanjuju simptome, ali ne i samu infekciju. Nadalje, analiza je pokazala kako uzimanjem točno određenih sojeva poput Saccharomyces boulardii i Lactobacillus rhamnosus GG dolazi do najučinkovitijeg smanjenja simptoma proljeva. Također, istraživači naglašavaju da se optimalan utjecaj probiotika na organizam postiže uzimajući kombinaciju sojeva bakterija u koncentraciji od barem 10 milijardi živih mikroorganizama sposobnih za umnožavanje dnevno.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se ustanovili optimalni sojevi za sprječavanje proljeva tijekom uzimanja antibiotika te njihov točan mehanizam djelovanja u organizmu.

Izvor: The Straits Times

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijareja, Probavne smetnje, probiotici,

Komentari