Vitaminoteka

Datum objave: 23. 05. 2014.

Prema novoj studiji, unos oralnog dodatka prehrani s probiotičkom bakterijom S. salivarius K12 je kod djece s poviješću učestalih i opetovanih oralnih streptokoknih bolesti značajno smanjenjila epizode i streptokonih i virusnih infekcija.

Istovremeno je spomenuta terapija smanjila i broj dana pod antibiotičkom i/ili antipiretičkom terapijom kao i broj dana odsutnosti s posla ili iz škole.

Streptococcus salivarius K12 je oralna probiotička bakterija koja sprječava rast S. Pyogenes, najčešćeg uzročnika bakterijske infekcije ždrijela.

U studiji je sudjelovalo 61 dijete s povijesti opetovanih streptokoknih poremećaja. Trideset jedno dijete je 90 dana svakodnevno dobivalo oralni dodatak prehrani bakterije S. salivarius K12 s najmanje 1000000000 bakterijskih kolonija. Ostalih 30 djece predstavljalo je kontrolnu skupinu.

Rezultati su pokazali da su djeca koja su dobivala oralni probiotik imala značajno smanjenje epizoda streptokokne infekcije ždrijela (>90%), računato s obzirom na stopu infekcija u prethodnoj godini, te značajno smanjenje epizoda viralne infekcije (80%). Razlike u učestalosti pojave infekcija kod kontrolne skupine nisu uočene. Broj dana uzimanja antibiotika i antipiretika kod djece koja su primala korisne bakterije iznosio je 30 (za antibiotike) te 16 (za antipiretike), u odnosu na 900 (za antibiotike) te 228 (za antipiretike) dana kod kontrolne skupine.

Probiotički dodatak prehrani je dobro toleriran, bez neželjenih nuspojava, a samo je jedno dijete odustalo tijekom trajanja studije uz ispriku nemogućnosti gutanja pripravka.

Izvor: Drug, Healthcare and Patient Safety

Pošalji prijatelju na email

Komentari