Vitaminoteka

Datum objave: 12. 07. 2016.

U novoj kliničkoj studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Nutrition, ispitan je učinak probiotičkog pripravka sa sojevima Lactobacillus rhamnosus R0052 i Lactobacillus helveticus R0011 na pojavu dijareje povezane s uzimanjem antibiotika.

U ispitivanju je sudjelovalo 146 odraslih osoba koje su tijekom jednog tjedna dobivale antibiotike širokog spektra djelovanja. Jedan dio ispitanika je tijekom studije uz antibiotike dobivao i probiotike, koje su nastavili uzimati još jedan dodatni tjedan nakon završetka uzimanja antibiotika, dok je drugi dio umjesto probiotika dobivao placebo-pripravak.

Rezultati su pokazali da probiotici nisu utjecali na smanjenje same pojave dijareje, no zamijećen je učinak na smanjenje trajanja simptoma za jedan cijeli dan. Naime, dijareja je kod skupine koja je uzimala probiotike, trajala u prosjeku 2,7 dana, dok je kod skupine koja je uzimala placebo, trajala u prosjeku 3,7 dana.

Dakle, može se zaključiti kako ispitivani probiotici mogu skratiti trajanje simptoma dijareje povezane s liječenjem antibioticima, stoga se smatra da bi mogli biti od posebne koristi osjetljivijim populacijskim skupinama – poput djece i starijih osoba, koji imaju veći rizik od ove neugodne smetnje crijeva.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antibiotici, dijareja, probiotici,

Komentari