Datum objave: 24. 08. 2010.

Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu otkrilo je kako probiotici blagotvorno djeluju na zdravlje djece oboljele od sindroma iritabilnog kolona i time potvrdilo rezultate ranijeg istraživanja provedenog na odraslima.

U dvostruko slijepoj, placebo kontroliranoj studiji sudjelovalo je oko 60 djece i adolescenata dobi od 4 do 18 godina. U prvom dijelu istraživanja ispitanici su tijekom 6 tjedana primali ili placebo ili probiotik, u obliku dodatka prehrani koji sadrži 450 milijardi CFU bakterija mliječne kiseline (komercijalni naziv VSL#3), nakon kojeg je uslijedila stanka u trajanju od 2 tjedna prije prelaska na drugi dio istraživanja. U drugom dijelu istraživanja izvršena je zamjena odnosno ispitanici koji su primali placebo u prvom dijelu istraživanja, počeli su primati probiotik.

Različita mjerenja su pokazala kako primjena probiotika uzrokuje smanjenje simptoma poput abdominalne boli i osjećaja neugode te smanjuje nadimanje i plinove u crijevima kod gotovo polovine ispitanika.

Dodatno, kod svih ispitanika za vrijeme uzimanja probiotika, na osnovi subjektivne procjene zabilježeno je smanjenje simptoma.

Izvor: Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari