Talijanski znanstvenici su hrani laboratorijskih miševa dodavali bakterije (Bifidobacteria adolescentis MB 227) koje proizvode velike količine folne kiseline.
Ovi miševi su imali manjak folata koji je nakon 14 dana ovakvog tretmana uvelike ublažen, a posebno kod miševa čijoj je hrani pored probiotika dodana i papica za bakterije tj. prebiotici, u ovom slučaju oligofruktoza.
Izvor: Journal of Nutrition
Pošalji prijatelju na email
Komentari
Povezani članci

PREDNOSTI MJEŠAVINE PROBIOTIČKIH SOJEVA
Praktični savjeti kako se lakše nositi sa simptomima IBS-a

Vitaminoteka

BIFIDOBAKTERIJE MIGRIRAJU I U TUMORE
Bakterije crijeva mogu poboljšati učinkovitost liječenja karcinoma

Ela Lučić
univ.bacc.nutr.

UTJECAJ MIKROORGANIZMAMA NA REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE
Osmišljen katalog gena vaginalne mikrobiote za unapređenje zdravlja žena

Ela Lučić
univ.bacc.nutr.

UTJECAJ NA LIPIDNE MARKERE U KRVI
Probiotici mogu regulirati metabolizam lipida nakon obroka

Ela Lučić
univ.bacc.nutr.

SIGURAN NAČIN TERAPIJE
Probiotici s magnezijem učinkoviti u liječenju opstipacije kod djece

Ela Lučić
univ.bacc.nutr.

SINERGIJA SASTOJAKA
Probiotici povećavaju učinkovitost liječenja alergije na kikiriki kod djece

Ela Lučić
univ.bacc.nutr.

NOVA NADA ZA LIJEČENJE BOLESTI
Probiotički soj može zaštititi od Parkinsonove bolesti

Vitaminoteka

JAČANJE IMUNOSNE FUNKCIJE STANICA
Probiotici ublažavaju posljedice alkoholne bolesti jetre

Vitaminoteka

INTERDISCIPLINARNI PRISTUP
Mogu li probiotici utjecati na imunosni sustav pčela?

Vitaminoteka

BEZ OBZIRA NA REZISTENCIJU NA ANTIBIOTIKE
Terapija probioticima i antibioticima učinkovita u prevladavanju bakterije H. pylori

Vitaminoteka

MANJE IZOSTANAKA IZ VRTIĆA
Mješavine probiotika pokazuju blagotvorno djelovanje na dječji imunitet

Vitaminoteka

OBEĆAVAJUĆI REZULTATI
Probiotici i prebiotici mogu umanjiti nuspojave kemoterapije

Vitaminoteka

SMANJENJE UČESTALOSTI INFEKCIJA
Probiotici i brusnica kao pomoć kod infekcije mokraćnog sustava

Vitaminoteka

FERMENTACIJA JE DREVNA TEHNIKA KONZERVIRANJA HRANE
Pobliže o fermentiranoj hrani

Tena Škunca
mag. nutr.

INDIVIDUALNI PRISTUP JE NAJVAŽNIJI
Saznajte koji dodaci prehrani mogu smanjiti simptome IBS-a

Petra Vlak
mag.nutr.