Vitaminoteka

Datum objave: 31. 07. 2015.

Novo američko istraživanje pokazalo je da pacijenti s teškim opeklinama pokazuju i promjene u sastavu crijevne mikroflore, što sugerira da bi ovi pojedinci mogli imati koristi od uzimanja probiotika.

Istraživanje je bilo provedeno na četiri pacijenta s teškim opeklinama čiji je sastav crijevne mikroflore bio procijenjen iz uzoraka stolice prikupljenih 5-17 dana od dana ozljede. Mikroflora ovih ispitanika bila je uspoređena s mikroflorom osmero pacijenata koji su patili od lakih opeklina.

Analiza je pokazala da su bakterije porodice Enterobacteriaceae u mikroflori ispitanika s teškim opeklinama bile zastupljene u udjelu od 31,9 %, dok su iste kod ispitanika s lakšim opeklinama činile tek 0,5 % ukupne populacije mikroorganizama. Inače, Enterobacteriaceae predstavljaju porodicu potencijalno štetnih bakterija, a uključuju poznate patogene poput Escherichie coli i salmonele.

Smatra se da primijećena neravnoteža mikroflore može dovesti do sepse i drugih infekcijskih stanja, koji predstavljaju glavni uzrok smrti ovih pacijenata. Iako još nije jasno zašto teške opekline uzrokuju promjene u sastavu crijevne mikroflore, pretpostavlja se da bitnu ulogu igra imunološki sustav koji – kako bi potaknuo oporavak kože, pokreće brojne upalne procese u organizmu.

Izvor: PLOS ONE

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, probiotici,

Komentari