Vitaminoteka

Datum objave: 27. 01. 2014.

Dosadašnje studije uočile su kako sastav mikrobiote probavnog sustava nije identičan u osoba s normalnom i onima s prekomjernom tjelesnom masom. Rezultati studija povezuju neravnotežu bakterija probavnog sustava s pretilošću zbog čega se ispituje utjecaj probiotika kao potencijalne strategije u prevenciji pretilosti.

Korejski stručnjaci, ispitivali su kako unos probiotika ili probiotika i lijeka koji sadrži 18 biljnih komponenti (Bofutsushosan) utječe na antropometrijske i metaboličke parametre te sastav tijela 64 pretila ispitanika. Ujedno su mjerene razine endotoksina koje se povezuju s pojavom upalnih procesa u probavnom sustavu time uzrokujući promjene u mikrobiološkom sastavu probavnog sustava.

Nakon 8 tjedana studije, analizom podataka, u obje skupine je uočeno sniženje tjelesne mase i obima stuka te redukcija ukupnog kolesterola u krvi. Također, smanjene su razine endotoksina.

Autori studije zaključili su kako je primjenom probiotika s Bufutsushosanom potvrđena povezanost probiotika i metabolizma energije. Također, njihov unos predstavlja potencijalnu strategiju kojom se neravnoteža mikrobiote prisutna u pretilih osoba može regulirati, a time sniziti stopa pretilosti.

Izvor: Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, probiotici,

Komentari