Preživljavaju li probiotici u probavnom sustavu?

Datum objave: 23. 06. 2005.

Mnoge bakterije mliječno-kiselinskog vrenja koriste se kao probiotici i stalno se istražuju svojstva novih sojeva..
Upotreba bakterija Enterococcus, također bakterija mliječno-kiselinskog vrenja, je i dalje sporna zbog mogućnosti infekcije. Ove bakterije su normalno prisutne u nekim namirnicama koje zahvaljujući ovim mikroorganizmima imaju specifična organoleptička svojstva, npr. daju poseban okus nekim sirevima.
Finski znanstveni su istražili preživljavanje potencijalnih probiotika roda Enterococcus izoliranih iz tradicionalnog portugalskog sira. Preživljavanje probiotika kroz probavni sustav im omogućuje da postanu dio crijevne mikroflore i time pogoduju zdravlju svog domaćina.
Rezultati ovog istraživanja su predstavljeni na znanstvenom skupu 4th NIZO DAIRY CONFERENCE: PROSPECTS FOR HEALTH, WELL-BEING AND SAFETY održanom prošli tjedan u Nizozemskoj.
Odabrane Enterococcus sorte imaju svojstva probiotika, ne predstavljaju rizik za zdravlje i stabilni su u mlijeku i jogurtu, i što je najvažnije, imaju dobru sposobnost preživljavanja kroz probavni sustav. Buduća istraživanja će se fokusirati na probiotički potencijal ovih bakterija.

Pošalji prijatelju na email

Komentari