Datum objave: 26. 02. 2010.

Nova finska studija obznanjuje kako uzimanje probiotičkih kultura već u ranoj trudnoći (prvom tromjesečju) ostvaruje benefit za zdravlje djeteta.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Turku proveli su istraživanje na 256 trudnica koje su tijekom prvog tromjesečja redovito uzimale dodatke prehrani koji su sadržavali Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) i Bifidobacterium lactis bb12 (BBL). Nakon dvogodišnjeg praćenja rezultati su pokazali da su te majke imale 20% manji rizik od gestacijskog dijabetesa nego kontrolna skupina.

Gestacijski dijabetes koji se pojavljuje u trudnoći, osim što nakon trudnoće može prijeći u dijabetes tip2, može uvelike pridonijeti prevelikoj porođajnoj masi djeteta te povećanom riziku od razvoja dijabetesa u dječjoj dobi. Čini se kako su probiotici potpuno neškodljiv način prevencija dijabetesa, a daljnja ispitivanja otkrit će nam sigurno još pokoji detalj.

Izvor: British Journal of Nutrition, February 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, probiotici,

Komentari