Datum objave: 14. 03. 2012.

Dodavanje prebiotika u dječje formule pomaže kolonizaciju crijeva dojenčeta dobrim bakterijama, dok probiotici dodani u formule pojačavaju imunitet dojenčeta.

Dobre bakterije iz crijeva neophodne su za djetetovo zdravlje, rast i sposobost borbe protiv infekcija. Djeca koja su dojena majčinim mlijekom prirodno stječu tu zaštitu, dok dojenčad na formulama češće obolijeva jer se bakterije u njihovim crijevima stalno mijenjaju. Cilj je kreirati formule što sličnije majčinom mlijeku, uključivanjem vrsta (sojeva) onih bakterija koje se nalaze u crijevima dojenčeta dojenih na prsima.

Dojenčad ima posebnu potrebu za stimulacijom svojih crijevnih bakterija jer se rađaju sa sterilnim crijevom koje se nakon rođenja kolonizira bakterijama. Stoga snažna populacija dobrih crijevnih bakterija onemogućava patogenim bakterijama da nasele crijevo i izazovu infekciju.

Učinak prebiotika i probiotika na imunost dojenčeta osobito je izražena kod djece rođene carskim rezom, koja su i nešto ugroženija skupina od ostale djece. Razlog tomu je što su djeca rođena prirodnim putem izložena majčinim bakterijama tijekom svog prolaska kroz porodni kanal i na taj način razviju zdraviju populaciju crijevnih bakterija. S druge strane dojenčad rođena carskim rezom ulazi u sterilni okoliš pa su i njihove crijevne bakterije sasvim drugačije.

Izvor: University of Illinois

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari