Vitaminoteka

Datum objave: 02. 12. 2016.

Sportaši imaju različite nutritivne ciljeve, no, jedna im je stvar zajednička – koriste sportske dodatke prehrani kako bi poboljšali svoju izvedbu, brže se oporavili ili mogli napornije trenirati.

U prethodnim su istraživanjima probiotici pokazali sposobnost poboljšanja zdravlja imunosnog sustava u sportaša. Prema najnovijim saznanjima objavljenim u časopisu Nutrients, sojevi Streptococcus thermophilus FP4 i Bifidobacterium breve BR03 mogu smanjiti pad kvalitete izvedbe u danima nakon izvođenja vrlo teških i napornih vježbi koje izazivaju oštećenje mišića.

U istraživanje je uključeno 15 zdravih, utreniranih muškaraca koji su u razdoblju od 21 dana morali uzimati probiotičke pripravke (5 milijardi živih stanica S. thermophilus FP4 i jednaki broj B. breve BR03), odnosno placebo. Nakon toga je izvedena ekscentrična vježba za mišiće podlaktice koja je izazvala njihovo oštećenje. Pokus je ponovljen nakon 21 dana kada su muškarci zamijenili skupine.

Rezultati su pokazali kako su razine upalnog markera interleukina-6 (IL-6) u krvi snižene nakon uzimanja probiotika u odnosu na početne razine te je opisano stanje održano 48 sati nakon vježbanja. Međutim, promjena nije dostigla statističku značajnost u usporedbi s placebom.

Uzimanje probiotika kao dodatka prehrani povezano je i s poboljšanjem najvećeg okretnog momenta 24 i 72 sata nakon vježbanja. Najveći okretni moment je pojam koji označava mišićnu snagu.

Navedeni podaci ukazuju na sposobnost određenih probiotika da pomognu u oporavku od iznimno teških vježbi. Autori zaključuju kako su potrebna daljnja istraživanja kojima će se razjasniti potencijalni mehanizmi koji leže u pozadini ovih opažanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, probiotici, tjelovježba,

Komentari