Datum objave: 19. 11. 2010.

U časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavljena je studija prema kojoj žene koje unose više mliječnih proizvoda sa probioticima, imaju manji rizik za preuranjen porod.

Sudionice studije ispunile su upitnik učestalosti konzumacije namirnica na osnovu kojega se došlo do podataka o unosu mliječnih proizvoda koji sadrže probiotike. Istraživači su proučavali vezu između unosa istih te spontanog prijevremenog poroda (prije 37 gestacijskog tjedna) kod 950 pacijentica te 17938 kontrolnih subjekata.

Rezultati su pokazali da su žene sa navikom konzumiranja mliječnih proizvoda sa probioticima imale manji rizik od spontanog prijevremenog poroda. Rezultati istraživanja još su jedan pokazatelj važnosti perinatalne njege i prehrane. Unos mliječnih proizvoda koji sadrže probiotike mogu smanjiti komplikacije u trudnoći, vjerojatno zahvaljujući pozitivnom djelovanju probiotika na infekcije vaginalnog trakta kao i smanjujući upalna stanja uopće.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari