Inaktivirani probiotici su također djelotvorni

Datum objave: 01. 01. 2005.

Probiotici su bakterijski organizmi koji doprinose zdravlju probavnog sustava. Do nedavno se smatralo da probiotici imaju pozitivan učinak jedino ako bakterijeske kulture žive.., te su se stoga, s obzirom da potiču fermentaciju i mijenjaju okus, teksturu i svježinu proizvoda, mogli dodavati jedino u određene namirnice.
Sa ciljem proširenja broja namirnica u koje bi se probiotici mogli dodavati, nastojalo ih se inaktivirati, ali na način da se pri tome sačuva njihovo blagotvorno djelovanje na probavni sustav. U prijašnjim pokusima za inaktivaciju probiotika koristila se toplina, što je uništilo staničnu strukturu bakterija, a time i njihovu djelotvornost.
Najnovije istraživanje provedeno u Izraelu, pokazalo je da inaktivacija probioitika ?-zrakama ne utječe na djelotvornost probiotika. Naime, zračenjem inaktivirani probiotici davali su se miševima koji su imali poremećaj sličan upalnim bolestima probavnog sustava (Crohnova bolest, kolitis). Paralelno, drugoj skupini miševa su davane «žive» probiotičke bakterije.
Rezultati su pokazali da i "živi" i inaktivirani probiotici imaju pozitivan učinak na upalne bolesti probavnog sustava.
Izvor: Gastroenterology, 126, 520-528 (2004).

Pošalji prijatelju na email

Komentari