Datum objave: 02. 11. 2006.

Znanstvene studije potvrdile su da pravilna prehrana i adekvatan unos nutrijenata mogu pomoći u optimiziranju zdravlja i zaštiti od različitih bolesti, uključujući srčane bolesti, osteoporozu, maligne bolesti pa čak i neke porođajne defekte.

Iako je pravilna prehrana osnova dobrog zdravlja, ponekad se ni najsavjesniji ne hrane onako kako bi uistinu trebalo, a pri tome je današnji ritam života mnogima isprika sa jednoličnu i nutritivno niskovrijednu prehranu. S druge strane, neki nutrijenti imaju preventivno djelovanje tek kada se unose u količinama koje je teško osigurati hranom. Kao rezultat navedenoga, nerijetko se javlja potreba za dodatnim unosom, organizmu neophodnih nutrijenata, vitamina i minerala.

Piramida prehrane za osobe starije dobi nedavno je «prekrojena» i za razliku od ostalih piramida prehrane, zastavicom na vrhu sugerira dodatan unos određenih dodataka prehrani. Ovakav koncept vrlo lako bi se mogao proširiti i na opću populaciju.
Kako bi poboljšali svoje prehrambene navike te nutritivni status, konzumentima su na raspolaganju piramide pravilne prehrane i piramida dodataka prehrani.

Kako protumačiti piramide

Jednako kao piramida pravilne prehrane, i piramida dodataka prehrani oslanja se na bazu koja definira najvažnije komponente programa pravilne prehrane odnosno nadopune prehrani. Tako bazu piramide pravilne prehrane čine cjelovite žitarce, a bazu piramide dodataka prehrani multivitamini.

Vrh piramide pravilne prehrane i piramide suplemenata se, međutim, tumači drugačije. Dok se na vrhu piramide pravilne prehrane nalaze komponente hrane čija konzumacija je "dozvoljena" samo u ograničenim količinama, vrh piramide dodataka prehrani obuhvaća čitavu lepezu dodataka prehrani koji su namjenjeni različitim dobnim, spolnim populacijama, odnosno ciljanim skupinama, ovisno o njihovim određenim potrebama i životnom stilu.

Multivitamini sa mineralima – baza piramide

Osnovu većine programa nadopune prehrane čine multivitamini sa mineralima koji sadrže barem 400µg folne kiseline. Multivitamini su proizvodi iz kategorije dodataka prehrani koji se najviše koriste. Najčešće sadržavaju 13 vitamina, uz dodatak odabranih minerala. Za vitamine i minerale određene su «dnevne preporučene doze» (RDA vrijednosti), a u svrhu deklariraja proizvoda odredila ih je Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Kalcij, za snažne i čvrste kosti

Veliki broj ljudi ne unosi dovoljno kalcija hranom.

Djeca, adolescenti i mladi trebaju više kalcija kako bi tijekom godina rasta i razvoja razvili čvrste i snažne kosti. Žene i muškarci srednjih godina polagano gube koštanu masu te s godimana postaju sve izloženiji riziku od razvoja osteoporoze. Visok unos kalcija, posebice uz adekvatan unos vitamina D, može usporiti gubitak koštane mase i pomoći u zaštiti od fraktura. Preporuke kažu da djeca iznad 8 godina dnevno trebaju barem 1000 mg kalcija, a adolescenti i starije osobe čak i više (1200 – 1300 mg). Dobar prehrambeni izvor kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi (1 šalica mlijeka može osigurati 300 mg kalcija) te zeleno lisnato povrće.
Osobe koje potrebe za kalcijem zadovoljavaju dodacima u prehrani trebaju imati na umu da dnevnu dozu od 1000 – 1500 mg treba rasporediti tijekom dana jer će tako organizam kalcij iskoristiti na najbolji mogući način. Starijim osoba koje uzimaju suplemente kalcija preporuča se i dodatan unos vitamina D.

Liječenje biljnim pripravcima kombinira se sa savjetima za zdravu prehranu, tjelovježbu i promjene stila života koje mogu pomoći stanju koje se kod osobe tretira, a pri tome je potreban oprez jednak onome koji je prisutan kada se uzimaju konvencionalni lijekovi.Najčešći biljni pripravci na tržištu su:
• Gingko biloba za cirkulaciju i pamćenje
• Češnjak za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava
• Gospina trava za nesanicu, anksiozne poremećaje, depresiju
• Echinacea za jačanje imuniteta
• Saw Palmetto za zdravu prostatu

I na kraju...

Dodatke prehrani vrlo je lako uključiti u svakodnevni režim prehrane, i najčešće je to prvi korak koji mnogi učine kada postanu «nutritivno osviješćeni». Međutim, vrlo je važno znati da je prehrana prvi i osnovni korak očuvanja zdravlja i nutritivnog statusa organizma te je stoga tako treba i tretirati. Dodaci prehrani su, a to im i samo ime kaže, samo nadopuna pravilnoj i dobro izbalansiranoj prehrani.

r

Antioksidansi

Prema rezultatima brojnih studija, povišen unos antioksidansa, posebice vitamina E i C, može djelovati kao zaštita od određenih bolesti i stanja uzrokovanih oksidativnim oštećenjima, primjerice srčanih bolesti, katarakte ili nekih malignih bolesti. Doze koje su pokazale ovako blagotvorno djelovanje na zdravlje iznosile su 400 IU dnevno za vitamin E i 500 mg dnevno za vitamin C. Ostali važni antioksidansi uključuju karotenoide – lutein koji dokazano djeluje kao zaštita od makularne degeneracije i likopen koji pokazuje značajnu zaštitnu ulogu na razvoj raka prostate.

Posebne potrebe

Mnogi dodaci prehrani dostupni na tržištu vežu se uz specijalne potrebe ili specifične prehrambene nedostatke. Primjerice, omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju krvnoga tlaka i općenito smanjenju rizika od srčanih bolesti, fitoestrogeni porijekolm iz soje oslonac su mnogim ženama u razdoblju menopauze je im olakšavaju simptome karakteristične za razdoblje u kojem se nalaze, sportašima su poprilično interesanti suplementi kreatina i proteina jer poboljšavaju njihovu sportsku izvedbu i izgradnju mišičnog tkiva, dok će osobe sa bolnim zglobovima najčešće posegnuti će za suplementima glukozamin ili kondroitin sulfata.

Biljni pripravci

Biljni pripravci mogu sadržavati različite fitokemikalije, jednako kao i minerale, vitamine te elemente u tragovima. Neke fitokemikalije su farmakološki aktivne i mogu imati terapijsko djelovanje na organizam. Biljke sa različitim svojstvima mogu se kombinirati i primjenjivati tek pošto je utvrđeno zdravstveno stanje osobe, obavljene potrebne pretrage i u obzir uzeta povijest bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ljekovito bilje, minerali, piramida, vitamini,

Komentari