Natrij

Datum objave: 01. 01. 2005.

Natrij je mineral, elektrolit koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućina, kao i kiselinsko - bazne ravnoteže.

Prehrambeni izvori natrija: Natrij je prisutan u većini prehrambenih namirnica. Prisutan je čak i pitkoj vodi. Konvencionalna hrana sadrži najviše natrija u osliku kuhinjske soli i prehrambenih aditiva.

Konvencionalna hrana je dizajnirana tako da se brzo i lako transportira, skladišti, priprema i jede. Da bi ovo bilo moguće, u hranu se dodaju različiti stabilizatori, konzervansi te sastojci koji će poboljšati okus. Natrij čini sve to. Visoke količine soli, ili natrij-klorida, nalaze se u procesiranoj hrani, npr. mesu, kobasicama, šunk, konzerviranim juhama i povrću.

Kako ovaj nutrijent utječe na organizam?
Natrij igra veoma važne uloge u organizmu:

 • Regulira ravnotežu tekućina
 • Djeluje na živčane impulse
 • Pomaže probavu bjelančevina i ugljikohidrata
 • Unos natrija
  Natrij se u prehrani mjeri u miligramima. Ne postoji preporučen dnevni unos (RDA) za natrij, ali je National Academy of Sciences utvrdila da svaka osoba treba konzumirati 500 mg soli dnevno, te da bi se odrasli trebali zadržati na dozi između 1000 i 3000 mg dnevno.
  Kod nekih osoba unos natrija uzrokuje povećanje krvnog tlake. Svi koji imaju ovaj problem trebali bi reducirati unos natrija, odnosno, reducirati količinu soli u prehrani.

  Pošalji prijatelju na email

  Komentari