NADH

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kako važan, a ipak slabo poznat koenzim povećava staničnu energiju u mozgu i tjelesne funkcije?

Naziv: NADH je skraćenica za biološku tvar nikotinamid adenin dinukleotid. «H» u nazivu označava visoko energetski vodik i ukazuje na reduciranu formu koenzima 1 (oksidirana forma je NAD+ ).

Funkcija: Kao koenzim, NADH je veoma važan jer omogućava enzimima da kataliziraju važne biološke procese te stvaraju produkte koji su neophodni organizmu da bi preživio.

Osnovne biološke funkcije NADH su sljedeće:
1. predstavlja stanično gorivo za proizvodnju energije
Svaka stanica zahtijeva energiju da bi ostala živa. Energija koju stanica koristi u obliku je adenozin trifosfata (ATP), a dobivena je metaboličkim putevima razgradnje hrane koji se odvijaju uz nužno prisustvo enzima i koenzima. U tim procesima sumarno jedna molekula NADH daje 2.5 molekule ATP-a. Ukratko, što je više NADH dostupno stanici, to će proizvodnja energije biti veća, a s tim u vezi i stanica će duže živjeti.

2. kontrolira staničnu regulaciju i popravak staničnih oštećenja
Nosilac genetičke šifre u stanici je DNA (deoksiribonukleinska kiselina). Svako oštećenje molekule DNA (a mogu ga izazvati različiti agensi poput radijacije, UV zračenja, ozona, kemijskih supstanci, antibiotika, citostatika…) rezultirati će oštećenjem replicirane DNA, a samim time i novonastale stanice. Da bi se izbjegle fatalne posljedice, stanice su razvile sustav koji im omogućava popravak oštećenja genetičkog materijala. Da bi sustav bio djelotvoran zahtijeva prisustvo NADH. Stoga, što stanica ima više NADH, bolje funkcionira sustav popravka DNA i bolja je zaštita od potencijalnog razvoja bolesti.

3. snaži imunosni sustav stanice
Obrambeni sustav stanice bazira se na aktivnosti bijelih krvnih zrnaca, posebno T-limfocita, B-limfocita i makrofaga pri čemu se troše velike količine NADH. Dakle, koeznim je direktno uključen u obrambeni mehanizam stanice i što ga više ima u organizmu, to bolju zaštitu pruža autoimuni sustav.

4. snažan antioksidans
Biološki antioksidansi su u živoj stanici prisutni s ciljem očuvanja stanice i njezine membrane od štetnog utjecaja slobodnih radikala. NADH, reducirana forma koenzima 1 ima najjaču reduktivnu snagu od svih bioloških supstanci, i kao takav predstavlja antioksidans izuzetno snažnog kapaciteta.

5. stimulator dopamina, adrenalina i norepinefrina
Rezultati brojnih studija pokazali su da NADH potiče produkciju dopamina i adrenalina te kao takav ima pozitivne efekte na različite psihološke funkcije stimulirane adrenalinom i dopaminom kao što su: snaga, kretanje, koordinacija, budnost, kongitivne funkcije, raspoloženje, seksualni nagon i lučenje hormona rasta.

Izvori NADH: NADH je prisutan u svakoj živoj stanici, životinjskoj ili biljnoj. Meso, perad i riba sadrže najveće količine NADH. Povrće, voće i ostala vegetarijanska hrana imaju znatno manji sadržaj NADH, stoga se kod vegetarijanaca s vremenom može javiti deficit.

NADH preporuča svakome čiji stil života zahtijeva više energije, vitalnosti i moždane aktivnost.

Parkinson-ova, Alzheimer-ova bolest, depresija i sindrom kroničnog umora medicinska su stanja kod kojih su brojne studije pokazale povoljne učinke konzumiranja Enada-e (NADH), a dobre rezultate pokazuju i preliminarne studije o zaštiti jetra od alkohola, sprečavanju inhibicije biosinteze testosterona alkoholom, smanjenju kolesterola u krvi te snižavanju krvnog tlaka.

Pošalji prijatelju na email

Komentari