Josip Rešetar

Datum objave: 23. 06. 2017.

Kurkumin u obliku dodatka prehrani pomaže u održavanju poželjne i zdrave gustoće kostiju, pokazalo je nedavno istraživanje.

Istraživanje je provedeno na 57 zdravih ispitanika nasumično raspoređenih u dvije grupe, a ispitivalo je utjecaj kurkumina u obliku dodatka prehrani na mineralnu gustoću kostiju osoba kod kojih je ona vrlo niska. Jedna je grupa određena kontrolnom grupom, dok je druga dnevno dobivala jedan gram kurkumina u obliku dodatka prehrani. Istraživanje je trajalo šest mjeseci.

Denzitometrijom petne kosti uočeno je poboljšanje u njenoj gustoći kod osoba koje su uzimale dodatak prehrani, dok kod kontrolne grupe nije uočena promjena. Pozitivne promjene kod grupe s dodatkom prehrani uočene su i mjerenjem gustoće kostiju malog prsta te gornje čeljusti.

Znanstvenici naglašavaju da nisu uočili bitne promjene u gustoći kostiju kontrolne grupe, što upućuje na to da bi uvođenjem kurkumina u prehranu ljudi mogli uvelike utjecati na svoje zdravstveno stanje i kvalitetu života, a osobito na sprječavanje nastanka osteopenije – čestog pratioca starije dobi.

Izvor: European Review for Medical and Pharmacological Sciences

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, Kurkuma, osteoporoza,

Komentari