Kalij

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kako djeluje? U organizmu, kalij je potreban za reguliranje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže, krvnog tlaka i neuromuskularnih funkcija. Ovaj mineral također igra važnu ulogu u prijenosu električnih impulsa do srca. Osobe koje imaju nisku razinu kalija i idu na operaciju srca, rizične su na razvoj srčane aritmije.

Gdje se nalazi? Većina voća je odličan izvor kalija. Grah, mlijeko i povrće sadrže značajne količine kalija.

Najbolje je posavjetovati se s liječnikom.
*Informacije u tablicama temelje se na rezultatima postignutim kliničkim pokusima, dvostruko slijepim kliničkim pokusima, meta-analizama ili na tradicionalnoj upotrebi.
Za lakše snalaženje čitatelja, informacije u tablicama svrstane su pod pojmovima "primarno", "sekundarno" i "ostalo".
"Primarno" znači da postoje pouzdani znanstveni dokazi koji ukazuju na pozitivan utjecaj na zdravlje. "Sekundarno" znači da postoje kontroverzni ili nedovoljni podaci ili tek preliminarne studije koje ukazuju na minimalni utjecaj na zdravlje. "Ostalo" znači da se suplement koristi tradicionalno i ima malo znanstvenih dokaza o njegovom djelovanju.

Deficit. Tzv. primitivna prehrana osigurava mnogo veće količine kalija od moderne prehrane, koja ne osigurava dovoljne količine. Ipak, deficit kalija rijedak je, osim u slučajevima dugotrajnijeg povraćanja, proljeva, ili korištenja diuretika koji potiču lučenje kalija. Osobe koje koriste ove lijekove, trebaju se posavjetovati sa liječnikom o dodatnoj suplementaciji kalija.

Doziranje. Najbolji način da se dobije dodatne količine kalija je konzumiranje nekoliko voćki dnevno kao i povećane količine povrća. Dnevno, hranom se unosi od 2,5 do 5,8 g kalija. Količina koja dozvojena u tabletama - 99 mg u jednoj kapsuli - veoma je mala, ako se uzme u obzir da jedna banana sadrži 500 mg. Potrebe za kalijom ne smiju se zadovoljavati na način da se konzumira nekoliko tableta dnevno. Ovako velika koncentracija kalija može djelovati iritirajuće na želudac - prehrambeni kalij neće uzrokovati ovakve probleme.

Nuspojave i interakcije. Visoke doze kalija (nekoliko stotina miligrama) mogu izazvati iritaciju želuca. Osobe koje uzimaju kalij sparing lijekove trebaju izbjegavati proizvode koji sadrže kalij klorid, niti bi smjeli uzimati suplemente kalija, osim pod nadzorom liječnika. Čak i konzumiranje nekoliko komada voća svaki dan, može uzrokovati probleme za osobe koje uzimaju kalij sparing lijekove.

Kalij i natrij u organizmu djeluju zajedno u održavanju mišićng tonusa, krvnog tlaka, vode u organizmu i ostalih funkcija. Mnogi istraživači vjeruju se problem povišenog krvnog tlaka, uzrokovanog zbog prevelikog unosa soli (koja sadrži natrij), povećeva ukoliko u prehrani nema dovoljno kalija.
Bubrežni bolesnici ne bi trebali uzimati suplemente kalija, osim pod visokim nadzorom liječnika.

Interakcije s lijekovima. Određeni lijekovi mogu pokazati interakcije s kalijem, stoga je potrebno obratiti pažnju na preparate koji se uzimaju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: minerali,

Komentari