Glukozamin sulfat

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kako djeluje: Glukozamin sulfat opskrbljuje zglobove sa građevnim jedinicama potrebnim za popravak štete uzrokovane osteoartritisom ili ozljedama. Točnije, glukozamin sulfat osigurava sirovinu koju naš organizam koristi za sintezu mukopolisaharida (glikozaminoglikana) koji se nalazi u hrskavici. Glukozamin sulfat može imati ulogu i u zacijeljivanju rana.

Različite forme glukozamina: Glukozamin je dostupan u nekoliko formi. Forma glukozamin sulfata (stabilizirana sa mineralnim solima) je bila prva forma koja se koristila u kontroliranim pokusima na ljudima sa osteoartritisom. Stoga ova forma ima prednost. Glukozamin sulfat je stabiliziran s ili sa natrij kloridom (NaCl) ili sa kalij kloridom (KCl)(1, 2). Iako se čini da obje soli uspješno stabiliziraju glukozamin sulfat, preferira se upotreba KCl – a jer je zapadnjačka prehrana već ionako bogata solju (NaCl), a siromašna kalijem. Druga forma glukozamina, N-acetil glukozamin (NAG) nikad nije ispitivana na ljudima s osteoartritisom. Glukozamin hidroklorid (glukozamin HCl) upotrebljen je samo u jednoj studiji, a neobjavljeni rezultati ne pokazuju signifikantan učinak ovog suplementa u usporedbi s placebom.

Izvori: Glukozamin sulfat ne pojavljuje se u značajnim količinama u hrani. Za proizvodnju suplementa koriste se morske školjke.

Upotreba glukozamin sulfata:

Informacije u tablicama temelje se na rezultatima postignutim kliničkim pokusima, dvostruko slijepim kliničkim pokusima, meta-analizama ili na tradicionalnoj upotrebi.
Za lakše snalaženje čitatelja, informacije u tablicama svrstane su pod pojmovima "primarno", "sekundarno" i "ostalo".
"Primarno" znači da postoje pouzdani znanstveni dokazi koji ukazuju na pozitivan utjecaj na zdravlje. "Sekundarno" znači da postoje kontroverzni ili nedovoljni podaci ili tek preliminarne studije koje ukazuju na minimalni utjecaj na zdravlje. "Ostalo" znači da se suplement koristi tradicionalno i ima malo znanstvenih dokaza o njegovom djelovanju.

Deficit glukozamin sulfata: Do sada nije otkriven niti jedan slučaj deficita glukozamina kod ljudi.

Koliko glukozamina uzeti? Zdravi ljudi ne trebaju rutinski uzimati glukozamin. U većini istraživanja s osobama koje imaju osteoartritis koriste se doze od 500 mg tri puta dnevno.

Nuspojave i interakcije: Toksičnost nije primjećena pri dozi od 1500 mg dnevno. Glukozamin koji je stabiliziran s natrij kloridom (kuhinjska sol) ne preporuča se ljudima s visokim krvnim tlakom. Sinergizam glukozamina i kondroitina još uvijek nije dokazan. Interakcije glukozamina sa lijekovima nisu poznate.

Reference:
1. Drovanti A, Bignamini AA, Rovati AL. Therapeutic activity of oral glucosamine sulfate in osteoarthritis: a placebo controlled double blind investigation. Clin Ther1980;3(4):260–72.
2. Vaz AL. Double blind clinical evaluation of the relative efficacy of ibuprofen and glucosamine sulphate in the management of osteoarthritis of the knee in out patients. Curr Med Res Opin1982;8(3):145–9.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ostali dodaci prehrani,

Komentari