Vitaminoteka

Datum objave: 24. 03. 2015.

Prema novoj studiji kineskih istraživača objavljenoj u časopisu JAMA, uzimanje dodatka prehrani folne kiseline uz lijek za hipertenziju može sniziti rizik od prvog moždanog udara kod odraslih osoba s visokim krvnim tlakom.

Budući da je visoki krvni tlak dobro poznati rizični čimbenik moždanog udara, u navedenoj studiji sudjelovalo je preko 20 700 osoba s hipertenzijom, dobi 45-75 godina. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine – jedna je trebala svakodnevno uzimati 10 mg enalaprila, tvari koja se koristi za liječenje hipertenzije, a druga 10 mg enalaprila i 8 mg (8000 µg) folne kiseline, vrlo važnog vitamina B-skupine. Na početku studije niti jedan od ispitanika nije imao zabilježen slučaj moždanog ili srčanog udara.

Nakon 4,5 godine praćenja, primijećeno je da su ispitanici koji su uz enalapril uzimali i folnu kiselinu, imali 21 % niži rizik od moždanog udara nego oni koji su uzimali samo propisani lijek za hipertenziju.

Zapažen je i pozitivan učinak kombinacije enalaprila i folne kiseline na druge neželjene kardiovaskularne događaje, poput srčanog udara, a najveće koristi od uzimanja dodataka folne kiseline imali su oni koji su na početku studije pokazali niske razine folata u organizmu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari