Vitaminoteka

Datum objave: 15. 04. 2015.

Poznato je da prilikom izlaganja visokim temperaturama okoline, organizam starijih osoba manje učinkovito uspijeva povećati protok krvi kroz kožu. Posljedično, starije osobe imaju veći rizik od srčanog i moždanog udara tijekom toplinskih valova.

Razlog djelomično leži u primijećenoj nedovoljnoj proizvodnji dušikovog oksida u krvnim žilama starijih. Dušikov oksid može utjecati na povećanje dotoka krvi, a u krvnim žilama se proizvodi uz pomoć enzima koji koristi spoj tetrahidrobiopterin (BH4), čija dostupnost tijekom starenja opada.

Budući da postoje naznake da folna kiselina povećava dostupnost spoja BH4, u novom istraživanju je ispitan utjecaj ovog vitamina na povećanje protoka krvi kroz kožu.

Istraživanje je bilo provedeno na zdravim starijim osobama, a sastojalo se od istraživanja učinka lokalnog uvođenja folne kiseline na maloj površini kože ispitanika i šestotjedne studije utjecaja svakodnevnog uzimanja dodataka prehrani s 5 000 μg folne kiseline.

Rezultati su pokazali da je lokalna primjena folne kiselina uspjela povećati proizvodnju dušikovog oksida u obližnjim krvnim žilama, a potvrđeno je i da uzimanje dodataka prehrani folne kiseline općenito može poboljšati protok krvi kroz kožu.

Izvor: Clinical Science

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, folna kiselina,

Komentari