Vitaminoteka

Datum objave: 13. 10. 2004.

Mlade žene koje konzumiraju više od 800 mcg folne kiseline dnevno mogu reducirati svoj rizik od hipertenzije za trećinu u odnosu na žene koje dnevno konzumiraju 200 mcg i manje, folne kiseline.

Istraživači su proučavali prehrambene navike preko 150000 žena podijeljenih u dvije dobne skupine; skupina žena dobi između 26 i 46 godina i skupina žena dobi između 43 i 70 godina. Na početku studije ispitanice nisu imale problema sa krvim tlakom. Tijekom ispitivanja sakupljeni su i podaci o indeksu tjelesne mase (BMI), tjelesnoj aktivnosti, pušenju, slučajevima hipertenzije u obitelji, unosu soli, kalcija, kalija, magnezija, metionina, prehrambenih vlakana, kofeina i alkohola, kao i o unosu vitamina B6, B12 i D.

Nakon što su u obzir uzeti svi čimbenici, pokazano je da mlađe žene koje dnevno unose 800 i više mikrograma folne kiseline imaju za 29% manji rizik od hipertenzije u odnosu na žene koje konzumiraju 200 i manje mikrograma folne kiseline dnevno. Kod starijih žena koje dnevno unose 800 mikrograma folne kiseline rizik od hipertenzije bio je 13% manji u odnosu na žene koje konzumiraju 200 i manje mikrograma folne kiseline dnevno

Folna kiselina je vitamin iz B skupine vitamina čiji dobar izvor su citrusi, rajčice, zeleno lisnato povrće poput špinata i salate, grah i žitarice.

Izvor: Americanheart.org

Pošalji prijatelju na email

Komentari