Vitaminoteka

Datum objave: 31. 01. 2017.

Nedavno je otkriveno da folna kiselina (vitamin B9) u obliku dodatka prehrani može smanjiti rizik od razvoja demencije u osoba koje je unose u malim količinama.

Prethodna istraživanja pokazala su da unos vitamina B može smanjiti rizik od demencije, no epidemiološki podaci u zemljama u kojima se folna kiselina konzumira u većim količinama razlikovali su se.

S obzirom na to da se u Francuskoj folna kiselina unosi u malim količinama, nakon povećanja doze došlo je do smanjenja rizika od demencije. Stoga su znanstvenici zaključili da je djelotvornost folne kiseline mnogo veća ukoliko se ona inače rijetko unosi u organizam, odnosno djelotvornost je manja ukoliko je uobičajena učestala konzumacija.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja intervjuirali 1321 osobu o njihovim sociodemografskim karakteristikama i stilu života te zdravlju. Također su uzeli uzorke krvi i proveli neuropsihološko testiranje te ispitanike pratili u prosjeku 7,4 godina.

Rezultati su pokazali da unos vitamina B6 i B12 nije povezan s razvojem demencije, dok povećan unos folne kiseline smanjuje njenu pojavu. S obzirom na nedosljedne rezultate u Francuskoj i drugim državama u kojima se folna kiselina kao dodatak prehrani ne konzumira često, potrebne su dodatne studije koje bi dublje istražile zaštitničku ulogu folata kod sprečavanja demencije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari