Vitaminoteka

Datum objave: 31. 01. 2007.

Jedno od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća je da se suplementacijom folne kiseline postotak oštećenja živčnog sustava novorođenčeta smanjuje za 48 do 80%.

Uloga:
Folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi i diobi DNA (genetički kod za replikaciju svake nove stanice) i dijelova RNA kao npr. AMP koji su potrebni za sintezu proteina u svim stanicama. Stoga «brzorastuća» tkiva, kao fetus, stanice koje se moraju brzo obnavljati, kao crvene krvne stanice i imuno-stanice, imaju veliku potrebu za folnom kiselinom.

Jedno od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća je da se suplementacijom folne kiseline postotak oštećenja živčnog sustava novorođenčeta smanjuje za 48 do 80%. Ovaj postotak označava smanjenje vjerojatnosti da osoba provede svoj život npr. u invalidskim kolicima, ili s problemima u kontroli crijeva i mjehura, ili nekim drugim invaliditetom.

Važno je naglasiti da se većina oštećenja uzrokovanih deficitom folne kiseline pojavljuju tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Stoga je pre-trudnička suplementacija neophodna, a pogotovo za žene koje su koristile kontracepcijske tablete, zbog toga što je jedan od neželjenih efekata korištenja ovih tableta smanjenje razine folne kiseline. Danas se, iz navedenih razloga, hrana često obogaćuje folnom kiselinom.

Izvori u hrani:
Dobar izvor folne kiseline su pivski kvasac, gljive, jetra, brokula, šparoge, zeleno lisnato povrće.

Uporaba u terapijske svrhe:

Deficit:
Simptomi deficita folne kiseline su anemija, afte, poremećaj probave, sijeđenje kose, problemi s rastom, loša cirkulacija, umor, depresija.

Deficit je čest kod osoba koji svojom prehranom, a i stilom života, ne zadovoljavaju potrebama organizma za ovim vitaminom te kod osoba koje se nalaze u određenim specifičnim stanjima. U skupinu «rizičnih» uključeni su alkoholičari, srčani, jetreni i bubrežni bolesnici, oboljeli od leukemije, trudnice, žene koje uzimaju kontracepcijske tablete, stariji ljudi i oni koji s malaporpcijom folne kiseline.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: folna kiselina,

Komentari