Darija Vranešić Bender

Datum objave: 05. 03. 2007.

Na razini Europske unije započela je debata o obogaćivanju odabrane hrane folnom kiselinom, ključnim nutrijentom za prevenciju poremećaja živčanog sustava još nerođenog djeteta.

Nedostatak folne kiseline, vitamina B skupine koji se prirodno nalazi u žitaricama, leći, slanutku i zelenom lisnatom povrću, u ranoj fazi trudnoće može povećati opasnost od oštećenja živčane cijevi (spina bifida) u novorođenčadi.

Jedno od najvažnijih medicinskih otkrića 20. stoljeća je da se suplementacijom folne kiseline postotak oštećenja živčnog sustava novorođenčeta smanjuje za 50 do 80%. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Važno je naglasiti da se većina oštećenja uzrokovanih deficitom folne kiseline pojavljuju tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Stoga je suplementacija prije začeća neophodna, posebice za žene koje su koristile oralne kontraceptive, zbog toga što popratna pojava korištenja može biti i smanjenje razine folne kiseline u serumu.

U Sjevernoj Americi provodi se obogaćivanje žitarica folnom kiselinom od 1998. godine, a ova nacionalna mjera dovela je do značajnog sniženja učestalosti oštećenja živčane cijevi. Iako su Velika Britanija i Irska imale ozbiljne planove o obogaćivanju folnom kiselinom, niti jedna zemlja Europe nije provela slične mjere.

Na nedavno održanom sastanku zemalja članica EU raspravljano je o važnosti kreiranja jedinstvene baze podataka o učestalosti oštećenja živčane cijevi te o važnosti uzimanja dodataka folne kiseline i obogaćivanja hrane. Još uvijek ne postoji zajednički pristup mjerenju statusa folata u europskoj populaciji, a ne postoji niti referentna vrijednost unosa folne kiseline u Europi.

U mnogim zemljama Europe spolno aktivnim ženama preporučuje se uzimanje folne kiseline. Primjerice, u Velikoj Britaniji, ženama u reproduktivnoj dobi preporučuje se uzimanje 400 mcg folne kiseline dnevno. Žene koje planiraju trudnoću trebaju uzimati suplement folne kiseline prije začeća i nastaviti s uzimanjem do dvanaestog tjedna trudnoće. Međutim, smatra se da tek manjina slijedi ove preporuke. Također, u nekim zemljama čak je 50 % trudnoća neplanirano te se adekvatna nutritivna priprema često zaboravlja.

Na europskom tržištu prisutno je mnoštvo proizvoda obogaćenih folnom kiselinom, no nepostojanje pravila i preporučenih doza koje se dodaju moglo bi prouzročiti nejednak i nepredvidiv unos folne kiseline u populaciji. Europski uglednici smatraju kako je nužno osigurati jasne propise i ograničiti broj namirnica koje bi bilo dopušteno obogaćivati folnom kiselinom.

Rasprava o ovoj temi vrlo je osjetljiva, budući da svaka zemlja ima svoje zahtjeve i vizije o razvoju obogaćene hrane. Jednoglasno je zaključeno kako u ovome segmentu valja poštovati želje potrošača.

Članak objavljen u Jutarnjem listu, 28.02.2007.

Pošalji prijatelju na email

Komentari