CLA

Datum objave: 01. 01. 2005.

U filmu Woody Allena, «Spavač» (Sleeper), zaljubljenik, blago rečeno, u zdravu hranu, kojega naravno igra sam Woody, prebačen je 200 godina u budućnost. Kada se probudi u budućnosti, sve se promijenilo, pogotovo ono za što je smatrao da najbolje zna, činjenice o zdravlju.. U Spavačevoj bududućnosti, umjesto tofua, organskog povrća i žitarica, hrana idealna za postizanje optimalnog zdravlja su hamburgeri, pomfrit i mliječni shake.

Sada kada smo zakoračili u 21.st., što je otprilike budućnost u kojoj se Spavač probudio, konjugirana linolna kiselina (CLA), navodi na razmišljanje. CLA je «dobra» masnoća koja se nalazi u hamburgerima, mliječnom shakeu i sličnoj hrani, onoj koja se najmanje preferira kada se govori o zdravlju.

Slijedi nekoliko činjenica o CLA i mogućem djelovanju na zdravlje.
CLA je višestruko nezasićena masna kiselina koja se nalazi u mlijeku, siru, mesu; najviše je ima u govedini, ali pronađena je u janjetini, teletini, u manjim količinama ima je u svinjetini, piletini i puretini(1).
Dokazi koji su prikupljani u posljednjem desetljeću govore o moguće snažnoj antioksidativnoj aktivnosti CLA. U organizmu, preuzimaju je fosfolipidi, strukturne komponente membrane. Sada se vjeruje da je CLA , onaj dosada nedefinirani obrambeni mehanizam membrane protiv slobodnih radikala(2).

Prema nekim podacima, CLA štiti od ateroskleroze i karcinoma (dojke, kolona, prostate, kože, jetre). Smatra se da igra ulogu u formiranju kompozicije tijela, pomaže povećanje mišićne mase i smanjenje tjelesnih masnoća. Štoviše, animalne studije pokazale su da CLA povećava koštanu masu i pozitivno djeluje na dijabetes.

Antikarcinogeno djelovanje
Štakorima koji su primali 0.5 –1,5 % CLA po tjelesnoj masi, reduciran je rizik od raka dojke za 32 – 56 %3. Pronađeno je da CLA ne inhibira sammo rast i nastanak benignih tumora već i malignih jednako tako.

Životinje hranjene standardnom obrocima suplementiranim sa 1% CLA ne samo da su u usporedbi sa kontrolnom grupom imale manje tumore prostate, također su imale drastične redukcije u metastazi karcinoma pluća(4). Ovi rezultati otvaraju nove mogućnosti za prevenciju i liječenje karcinoma.

U drugoj studiji, istraživači su pokazali da CLA inhibira inicijaciju raka želuca: kod miševa tretiranih konjgiranom linolnom kiselinom razvilo se upola manje karcinoma u usporedbi sa kontrolnom grupom(5).
Optimalna antioksidativna zaštita uočena je kod samo 0,25% CLA u hrani, dok je maksimalna inhibicija rasta tumorskog tkiva postignuta kod 1% CLA u hrani.

Čini se, ukoliko nije prisutan neki drugi antioksidans, u antikarcinogeno djalovanje CLA uključen je i neki drugi mehanizam kojim CLA štiti od karcinoma, a koji je za sada nepoznat.

CLA poboljšava omjer mišićno/masno tkivo
Suplementacija CLA pomaže u poboljšanju omjera mršave mase i tjelesnih masnoća smanjujući masno tkivo, posebno u području abdomena, i potičući rast mišićnog tkiva.
Miševima čija je prehrana obogaćena sa CLA količina masnog tkiva smanjena je za 60%, a mišićnog povećana za 14%, u usporedbi sa kontrolnom skupinom(6).

Nekoliko studija pokazalo je slične rezultate, no mehanizam djelovanja nije razjasnila ni jedna studija.
Jedno od objašnjenja ovakvog djelovanja je da CLA djeluje na osjetljivost na inzulin te na taj način omogućava masnim kiselinama i glukozi lakši prolaz kroz membrane mišićnih stanica, a što dalje od masnih stanica.
Drugi pretpostavljaju da CLA potiče sagorijevanje masti i masnih stanica, ili da djeluje na smanjenje nagomilavanja, a povećanje razgradnje masti.

Prevencija ateroskleroze
Da bi se ispitao utjecaj CLA na aterosklerozu, 6 zečeva je podvrgnuto režimu prehrane obogaćene CLA. Tijekom i na kraju studije analizirane su razine masnoće u krvi. Zamijećeno je da je kod zečeva koji su primali CLA razina LDL («lošeg») kolesterola opala, jednako kao i razina triglicerida. Razina HDL («dobrog») kolesterola je, međutim, porasla. Pregledavanjem aorti uočena je manja stopa ateroskleroze kod zečeva koji su primali CLA u usporedbi sa kontrolnom skupinom(7).
Antioksidativno djelovanje CLA također igra važnu ulogu u zaštiti ateroskleroze, naglašavaju autori studija.

Prevencija gubitka koštane mase
Na Purdue University provedena je studija koja je pruočavala različite kulture tkiva miševa, uključujuči i koštano tkivo. Rezultati studije su pokazali da suplementacija CLA (u količini koja je iznosila 1% tjelesne mase) modulira djelovanje čimbenika koji utječu na metabolizam kostiju(8).
Unatoč sve većem broju studija koje potvrđuju blagotvorno djelovanje «dobrih» masnih kiselina na zdravlje kostiju, sustav informiranja je na ovom području zakazao pa mnoge žene nisu ni svjesne kolika je zapravo važnost «dobrih» masnih kiselina u spriječavanju gubitka koštane mase.

Prevencija gubitka mišićne mase
Kada u organizmu proces katabolizma (razgradnje velikih molekula na manje jedinice) i anabolizma (izgradnje velikih molekula iz manjih jedinica) nije u ravnoteži, dolazi do gubitka najčešće mišićnog tkiva.

CLA može pomoći u održavanju spomenute ravnoteže. U studijama provedenim na miševima kod kojih je induciran katabolizam, CLA je zaustavila negativno kataboličko djelovanje.

Jačanje imuno sustava
Osobe koje su uzimale suplemente CLA prijavile su manju incidenciju prehlade i gripe; smatra se da je ovakvo djelovanje rezultat antioksidativne aktivnosti CLA. Drugi mehanizmi koji se spominju su stimuliranje proizvodnje ključnih stanica imuno sustava, inhibicija otpuštanja imunoglobulina koji je vezan uz alergije(9,10), te poboljšanje osjetljivosti na inzulin.
S obzirom da studije nisu pokazale nikakvo toksično djelovanje, smatra se da je unos CLA posve siguran, čak i u visokim dozama(11).
Navodi se da optimalna dnevna doza za jačanje imuno sustava i antikataboličko djelovanje iznosi 2 – 4 g.

CLA i pretilost
"Journal of International Medical Research" objavio je studiju koja pokazuje da konjugirana linolna kiselina (CLA) smanjuje tjelesne masnoće u ljudi. Ovo je već peta studija koja je objavljena u medicinskom časopisu u posljednjih 18 mjeseci koja dokazuje ulogu CLA u redukciji tjelesnih masnoća.

Randomizirana, dvostruko slijepa studija uključila je 20 učesnika od 18 do 30 godina koji se bave tjelesnom aktivnošću i treniraju tri puta tjedno po 90 minuta. Tijekom studije učesnici nisu mijenjali svoje prehrambene navike niti stil života.
Tjelesna masnoća mjerena je uz pomoć infracrvenog svjetla, a bila je značajno snižena u skupini koja je koristila CLA tijekom studije. Učesnici koji su uzimali 1,8 g CLA dnevno zabilježili su smanjenje tjelesne masnoće, za razliku od grupe koja je uzimala placebo. Ova nedavno objavljena studija ukazuje da CLA spriječava skladištenje masti u tijelu, a istovremeno povisuje razinu nemasne tjelesne mase. To se odražava na metabolizam jer namasna masa sagorijeva više kilokalorija nego masno tkivo.
U nekoliko poslijednjih studija, CLA je pridobila zasluženu pažnju zahvaljujući svojim metaboličkim svojstvima, a studije su provođene na ljudima i životinjama. Studija Sveučilišta u Wisconsinu otkrila je da su osobe koje su nakon korištenja CLA prestale paziti na prehranu i vježbati sporije dobivale na tjelesnoj masi nego osobe koje nisu uzimale CLA.
Za konačni dokaz o djelotvornosti i sigurnosti CLA potrebne su dodatne studije koje su već u planu.

Čitajući ovaj tekst mogli bi se zapitati čemu upitnik u naslovu. Istina, mnoge studije su ukazale na za zdravlje blagotvorno djelovanje CLA, i to na mnogo različitih područja.

Ipak, velika većina studija obavljena je na životinjama, one koje su obavljene na ljudima brojčano nisu signifikantne. Isto tako nije razjašnjen mehanizam djelovanja ove «dobre» masne kiselina, na osnovu dosadašnjih rezultata ne mogu se definirati konkretne preporuke o idealnoj količini CLA u prehrani kao ni preporuke o preporučenom dnevnom unosu. Potrebno je definirati gornju granicu unosa.
Studije su ohrabrujuće i dosadašnji rezultati opravdavaju sva buduća istraživanja, no potrebno ih je još mnogo provesti, posebno onih koje će donijeti konačne zaključke, prije nego se ukloni upitnik iz naslova.

Iva Alebić, dipl.ing

Reference:
1. Pariza MW, Ha YL. Conjugated dienoic derivatives of linoleic acid: a new class of anticarcinogens. Med Oncol Tumor Pharmacother 1990;7(2-3):169-71.
2. Pariza MW, Ha YL. Newly recognized anticarcinogenic fatty acids. Basic Life Sci 1990;52:167-70.
3. Ip C, Chin SF, Scimeca JA, Pariza MW. Mammary cancer prevention by conjugated dienoic derivative of linoleic acid. Cancer Res 1991 Nov 15;51(22):6118-24.
4. Cesano A, Visonneau S, Scimeca JA, Kritchevsky D, Santoli D. Opposite effects of linoleic acid and conjugated linoleic acid on human prostatic cancer in SCID mice. Anticancer Res 1998 May-Jun;18(3A):1429-34.
5. Ha YL, Storkson J, Pariza MW. Inhibition of benzo(a)pyrene-induced mouse forestomach neoplasia by conjugated dienoic derivatives of linoleic acid. Cancer Res 1990 Feb 15;50(4):1097-1101.
6. Park Y, Albright KJ, Liu W, Storkson JM, Cook ME, Pariza MW. Effect of conjugated linoleic acid on body composition in mice. Lipids 1997 Aug;32(8):853-8.
7. Nicolosi RJ, Rogers EJ, Kritchevsky D, Scimeca JA, Huth PJ. Dietary conjugated linoleic acid reduces plasma lipoproteins and early aortic atherosclerosis in hypercholesterolemic hamsters. Artery 1997;22(5):266-77.
8. Li Y, Watkins BA. Conjugated linoleic acids alter bone fatty acid composition and reduce ex vivo prostaglandin E2 biosynthesis in rats fed n-6 or n-3 fatty acids. Lipids 1998 Apr;33(4):417-25.
9. Sugano M, Tsujita A, Yamasaki M, Noguchi M, Yamada K. Conjugated linoleic acid modulates tissue levels of chemical mediators and immunoglobulins in rats. Lipids 1998 May;33(5):521-7.
10. Pariza MW. A new approach to evaluating carcinogenic risk. Proc Natl Acad Sci USA 1992 Feb 1;89(3):860-1.
11. Cook ME, Miller CC, Park Y, Pariza MW. Immune modulation by altered nutrient metabolism: nutritional control of immune-induced growth depression. Poult Sci 1993 Jul;72(7):1301-5.

Pošalji prijatelju na email

Komentari