Vitaminoteka

Datum objave: 27. 05. 2014.

Unos cinka u obliku dodataka prehrani smanjuje učestalost proljeva i ostalih infekcija kod podhranjene djece, te može spriječiti smrt, zaključak je studije objavljene u bazi The Cochrane Library.

Studija predstavlja prvu sistematsku analizu usmjerenu na cink kao sredstvo prevencije smrti kod djece, uključujući smrt uslijed dijareje, jednog od najvećih ubojica djece mlađe od 5 godina.

Procijenjeno je da 1 od 6 osoba, čak i više, na svijetu ima nedostatak cinka te da je otprilike 1 od 58 smrti kod djece mlađe od 5 godina povezana s nedostatkom cinka. Nedostatak cinka čest je u Jugoistočnoj Aziji, Sub-Saharskoj Africi te dijelovima Latinske Amerike.

Autore studije zanimalo je može li unos cinka u obliku dodataka prehrani smanjiti smrt i bolesti djece te pomoći poduprijeti rast i razvoj. Revidirano je 80 istraživanja koja su ukupno uključila 205401 dijete u dobi od 6 mjeseci do 12 godina, uglavnom iz siromašnijih i srednje bogatih zemalja.

Prema rezultatima, djeca koja su uzimala pripravke cinka rijeđe su patila od dijareje te su bila prosječno nešto viša od djece koja nisu uzimala dodatak prehrani.

Pošalji prijatelju na email

Komentari