Vitaminoteka

Datum objave: 21. 01. 2016.

Prethodna istraživanja pokazala su da je protein ZnT2 vrlo bitan za izlučivanje cinka u majčino mlijeko te da su mutacije gena koji kodira za ovaj protein, povezane s niskim razinama cinka u mlijeku, što može negativno utjecati na razvoj dojenčadi.

Također, istraživanja na miševima ukazala su i na važnost ZnT2 u regulaciji sastava mlijeka općenito, a u novom američkom istraživanju ovo je potvrđeno i na ljudima.

Naime, najnovije istraživanje bilo je provedeno na 54 dojilje koje su bile podijeljene u četiri skupine, s obzirom na razinu cinka u mlijeku. Genetske analize pokazale su da su mutacije gena za protein ZnT2 poprilično česte – primijećene su kod 36 % ispitanica, te da su gotovo isključivo povezane s abnormalnim razinama cinka u mlijeku. Iako su u većem udjelu zapažene kod skupine s najnižim razinama, mutacije su bile prisutne i kod ispitanica s najvećim udjelom cinka u mlijeku.

Nadalje, neuobičajene razine cinka nisu se pokazale kao jedinom posljedicom mutacije gena za ZnT2 – zamijećeno je da su mutacije povezane i s nepoželjnim omjerom natrija i kalija u mlijeku. Inače, omjer natrija i kalija dobar je pokazatelj funkcije mliječnih žlijezda, stoga je zaključeno da ZnT2 potencijalno utječe na kvalitetu mlijeka općenito.

Potrebna su daljnja istraživanja na ovu temu, no trenutna saznanja sugeriraju kako bi bilo korisno određivati razinu cinka u mlijeku kako bi se identificirale žene koje potencijalno mogu imati problema s dojenjem.

Izvor: Journal of Mammary Gland Biology and Neoplasia

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: cink, dojenje, Trudnoća i dojenje,

Komentari